Prokalsitoniini

« takaisin sanakirjaan

Prokalsitoniini (PCT) on kilpirauhasessa valmistettava kalsitoniinin esiaste. Kalsitoniini on hormoni, joka vähentää veren kalsiumpitoisuutta ja on siten säätelemässä myös veren pH:ta. Kalsitoniini toimii lisäämällä luuta rakentavien solujen, osteoblastien, määrää ja vähentämällä luuta tuhiavien solujen, osteoklastien, toimintaa. Samalla kalsitoniini lisää kalsiumin erittymistä virtsaan.

Prokalsitoniinia mitataan bakteeritulehduksen merkkinä. Sitä ei normaalisti löydetä verestä, mutta jos on vakava tulehdus, niin prokalsitoniinia muodostuu kilpirauhasen ulkopuolella, jolloin sitä löydetää verikokeessa. Prokalsitoniini reagoi huomattavan nopeasti bakteeritulehduksiin. Se myös häviää verenkierrosta nopeasti, sillä sen puoliintumisaika on ainakin ihmisellä 24 tuntia.

Prokalsitoniini nousee nopeammin kuin CRP. Se ei kuitenkaan aina kerro suoraan varsinaisesta bakteeritulehduksesta, sillä iso vammat, jotkut syövät ja esimerkiksi akuutti haimatulehdus voivat nostaa prokalsitoniinin määrää, ainakin ihmisillä.

« takaisin sanakirjaan