Milka ADE-liuos (ADE-vitamiini)

  • Artikkelin kirjoittaja:
  • Artikkeli julkaistu:11.3.2019
  • Artikkelin kategoria:Koira

ADE-liuokset korvaavat usein maksan käyttöä koirien raakaruokinnassa, mutta niitä voidaan käyttää myös vitamiinilisän tavoin. Milkan ADE-liuos on siinä suhteessa D-vitamiinilisä.

ADE-liuokset ovat tehtyjä hevosilla ja/tai naudoille, jonka takia niiden pitoisuudet ovat melkoisen korkeita. Niin korkeita, että nesteiden käyttö ilman laimennusta on hankalaa – varsinkin pienemmille koirille. Samasta syystä ne ovat erittäin riittäviä, eikä Milkan pullo ole mitenkään poikkeus. Litra kestää niin kauan, että jossain vaiheessa voi alkaa kyselemään vitamiinien riittävyyden perään. Toisaalta, siitä selviää annostelemalla pullon viimeistä kolmannesta hieman suuremmissa määrin.

Milkan ADE-liuos sisältää yhdessä millilitrassa, joka vastaa noin grammaa:

per mltarve per EPkg
A-vitamiini3000 µg50 µg
D-vitamiini125 µg0,7 µg
E-vitamiini30 mg1 mg
niasiini (B3)10 mg570 µg
seleeni10 µg11,8 µg

Siitä selviää, että

  • annostus on laskettava D-vitamiinin kautta
  • A-vitamiini jää vajaaksi
  • E-vitamiinilla ei ole merkitystä

Milkan ADE on siten käytännössä D-vitamiini, josta saadaan osa A-vitamiinista, mutta silti tarvitaan A-vitamiinilisää jostain. Ja kuten niin usein, niin E-vitamiini on ainoastaan säilömässä öljypohjaa ja koska se on taatusti ns. synteettistä, niin siitäkin määrästä vain puolet on vitamiiniaktiivista.

Siltä osin en pidä Milkan ADE-liuosta kovinkaan käyttökelpoisena. Tarvittavan määrän laskeminen koiran D-vitamiinitarpeelle on työlästä ja saman saa helpommin pillerinä. Eikä tarvitse miettiä A-vitamiinia. Edullisemmasta päästä D-vitamiiniä se toki on. Erillisellä D-vitamiinilla saa kuvioihin myös maksan ja kaikki sen mukanaan tuomat ravintoaineet B-vitamiineja ja hivenaineita myöten.

Ainoa rooli tuolle koirien ruokinnassa on sellaiset tapaukset, joille ei saada syötettyä maksaa missään muodossa. Mutta silloinkin vastaan tulee vaihtoehto etsiä nimenomaan A-vitamiinituote. Tuo kun ei anna riittävää määrää muutoin kuin yliannostamalla D-vitamiinia.

Jos kuitenkin päätät käyttää Milkan ADE-liuosta, tai sitä on valmiina kotona esim. hevosten takia, niin tutustu huolellisesti Katiskan juttuun miten laimennat ADE-liuoksen.

Valmistajan sivut:

https://www.biofarm.fi/content/fi/52/58/0/0/208/ADE-vitamiiniliuos%201l.html

 

Milka ADE-liuos

6.7

Hinta/laatu-suhde

9.0/10

Riittävyys

10.0/10

Hyödyllisyys

3.0/10

Katiskan yleisarvosana

2.5/10

Mainosten asiafaktori

9.0/10

Pros

  • Riittoisa
  • D-vitamiinia riittävästi

Cons

  • Vaatii useimmiten laimennuksen
  • Vain D-vitamiinia riittävästi
You are currently viewing Milka ADE-liuos (ADE-vitamiini)

Jakke Lehtonen

Teen kokopäiväisesti koirien ravitsemusta sekä opetan omistajille koirien ruokintaa sekä fyysistä valmennusta. Suurin leipätyö on kuitenkin koira-ammattilaisten kouluttaminen vielä paremmiksi koirien ruokintaan ja ravitsemukseen liittyvissä asioissa. Vastaan huomattavan pitkälle Katiskan sisällöstä. Sivuston FAQ: Jakke Lehtonen