126: Takakorkea koira (podcast)

Koirilla on mitä erilaisempia kasvuhäiriöitä. Osa vakavia, osa on merkityksettömiä. Kun siihen ynnätään pentujen kaikki mahdolliset ongelmat, aidot ja omistajien pelkäämät, niin koiran omistaminen on pahimmillaan toistakymmentä vuotta kestävä keskeytymätön pelkotila. Onneksi asia ei ole noin vakava. Ainakaan yleisellä tasolla, sairaat yksilöt ovat oma asiansa. Suurin osa ovat täysin terveitä ja kehittyvät normaaleiksi koiriksi. Yksi turha pelonaihe on takakorkea pentu. Se on osa kasvua, ei sen vähempää, ei enempää. Missään nimessä se ei ole kehityshäiriö.

Pentu kasvaa eri tahtiin. Tänään on etupää korkea, huomenna se on takakorkea. Ja ylihuomenna se näyttää mäyräkoiralta (mäyräkoirilla se lienee kuitenkin haluttua). Siihen ei voi vaikuttaa, eikä ole tarvettakaan.

Osaa kasvavista koirista vaivaa lisäksi kasvukivut, panoisteiitti. Sen syytä ei tiedetä. Vaikka se kiusaa pentukoiraa, niin se ei silti ole sairaus eikä häiriö. Mutta kuten aina kiputiloissa, niin kipulääkkeitä kuuluu käyttää – jos on tarvetta. Aina ei ole, vaikka lähtökohtaisesti kipua kuuluukin hoitaa. Vaikka ihmisten kipulääkkeitä voikin antaa koirille, kunhan muistaa rajoitteet, niin kasvukivut eivät ole sellainen tapaus. Pentu pystyy hyvin odottamaan siihen asti, että eläinlääkäriltä saadaan koiralle sopivat lääkkeet.

Oli kyse sitten takakorkeasta, etukorkeasta tai kasvukipuilevasta pennusta, niin on kaksi asiaa mitä ei saa tehdä:

  • ruuasta ei vähennetä proteiinia ja kalsiumia (ns. ruuan heikentäminen tai laihentaminen)
  • kasvavaa koiraa ei saa laittaa täyslepoon

Ylipäätään kaikki toimet, jotka liittyvät mitenkään kasvun säätelyyn tai hidastamiseen, ovat vähintään hyödyttömiä ja usein jopa haitallisia.

Aikuinen koirakin voi olla takakorkea. Sille ei todellakaan voi mitään. Ei koiran rakennetta voi muuttaa. Lihashuoltoon voi kiinnittää huomiota. Audiolla muuten höpisen omiani takakulmauksissa raajojen suunnista – ottakaa vitsinä, älkää takertuko liikaa reisiluun ulos eli taakse suuntautumiseen…

Suositus: Lyhyt oppitunti kasvuun

Suositus: e-kirja Pennun ruokinta

Suositus: Pennun ruokinta ja kasvu

Jos tunnet minkäänlaista huolta pentusi ruokinnasta ja kasvusta, tai et ihan tiedä mitä tehdä, niin buukkaa heti puhelinaika. Poistetaan epätietoisuus ja opetellaan.

126: Takakorkea koira (podcast) 1

Kaffepaussin aika
Kaffepaussin aika
126: Takakorkea koira (podcast)
Loading
/
You are currently viewing 126: Takakorkea koira (podcast)

Jakke Lehtonen

Teen kokopäiväisesti koirien ravitsemusta sekä opetan omistajille koirien ruokintaa sekä fyysistä valmennusta. Suurin leipätyö on kuitenkin koira-ammattilaisten kouluttaminen vielä paremmiksi koirien ruokintaan ja ravitsemukseen liittyvissä asioissa. Vastaan huomattavan pitkälle Katiskan sisällöstä. Sivuston FAQ: Jakke Lehtonen