Tarvitseeko koira K-vitamiinia? Ehkä.

K-vitamiini on todella huonosti tunnettu vitamiini. Periaatteessa koira ei tarvitse sitä lisää, mutta sairauksissa, kuten koiran ripulissa tai suolistosairauksissa sekä nivelongelmissa K-vitamiini saattaa olla tarpeen. Koiran tarve tyydyttyy usein raakaruokinnassa, mutta kuivamuonat saattavat olla ongelma. Silloin 50/50-ruokinta toisi ratkaisun.

K-vitamiinin ongelma on se, että ei kunnolla tunneta sen toimintaa koirassa, tai että edes tiedettäisiin paljonko koira K-vitamiinia ruuastaan saa. Toisaalta, kun ei tiedetä myöskään koiran aitoa tarvetta, niin saantilaskuiltakin tipahtaa pohja pois. K-vitamiini on silloin tyypillinen lisä, jota joudutaan antamaan arvailemalla, ja useimmiten ongelmien tukihoidossa.

K-vitamiinia myydään lisäravinteena, mutta kannattaa olla hieman harkitseva sen suhteen mistä ostaa ja myös mitä ostaa.

Podcastissä ei suuremmin arvailla pennun tarpeita, mutta silti yllytän käyttämään K-vitamiinia ainakin toisiin rokotuksiin saakka. Vitamiinilisän hyöty pennulle on kuitenkin täysin tuntematon.

Jos ei halua antaa koiralleen K-vitamiinia purkista, niin silloin liha tai juusto, varsinkin edam, ovat vaihtoehtoja. Sen sijaan vihreistä kasviksista ei K-vitamiinia kannata hakea, vaikka analyysien mukaan ne hyvä lähde ovatkin. Vihreiden kasvisten K-vitamiini on eri laatua kuin lihan, ja vaikeammin käytettävissä.

Podcastissä piipahdetaan myös nivelterveyden puolelle. Kysymykseen auttaako ennaltaehkäisevästi annettu glukosamiini estämään nivelrikkoa ei voida vastata. Ihan siksi, että sitäkään ei tiedetä. Ei sen antamista kannata vältelläkään, kunhan ei kalleinta osta – hinta ei korreloi niveltuotteissa laadun kanssa, vielä vähemmän valmistusainelistan pituus. Glukosamiini on kuitenkin yleensä haitatonta, mutta herkimmät voivat saada laktoosi-intoleranssin tyyppisiä oireita.

Myöskään C-vitamiini ei auta nivelpuolella, jos mihinkään muuhunkaan. Jos koiralla on terve maksa, niin sillä ei ole koskaan C-vitamiinista puutetta. Ja jos maksaongelmia on, niin C-vitamiini on ongelmista vähäisin.

 

Kaffepaussin aika
Kaffepaussin aika
Tarvitseeko koira K-vitamiinia? Ehkä.
Loading
/
You are currently viewing Tarvitseeko koira K-vitamiinia? Ehkä.

Jakke Lehtonen

Teen kokopäiväisesti koirien ravitsemusta sekä opetan omistajille koirien ruokintaa sekä fyysistä valmennusta. Suurin leipätyö on kuitenkin koira-ammattilaisten kouluttaminen vielä paremmiksi koirien ruokintaan ja ravitsemukseen liittyvissä asioissa. Vastaan huomattavan pitkälle Katiskan sisällöstä. Sivuston FAQ: Jakke Lehtonen