Ikuisuusaiheena koiran paukkuarkuus

 • Artikkelin kirjoittaja:
 • Artikkeli julkaistu:27.12.2023
 • Artikkelin kategoria:Koira

Uusi vuosi. Venetsialaiset. Kauppakeskuksen avajaiset. Kunnan syntymäpäivät. Kaikkia yhdistää aina sama tekijä: ilotulitus. Pauketta ja välkkyviä valoja. On toinenkin yhdistävä tekijä. Sängyn alla tärisevät koirat. Sekä karkulaisryhmien lisääntyneet avunpyynnöt. Osa koirista pelkää, ja silloin omistajatkin pelkäävät. Kun omistajat pelkäävät, niin paikalle saapuvat raatokärpäset: lisäravinnekauppiaat.

Ääniarkuus on periytyvä sairaus

Koiran ääniarkuus eli paukkuarkuus on hermorakennekysymys. Sitä pidetään virheenä, jalostuksellisena ongelmana, ja se näyttäisi leviävän rotujen joukossa kiivaammin kuin kutina ja nivelongelmat. Paukkuarkuus on asia, jonka kasvattajien pitäisi ratkaista ja nyt sanon tämän rumasti: niin kauan kun kasvattajat eivät piittaa kutinoista tai ns. huonosta vatsasta, niin en odottaisi hengitystä pidättäen heidän panostustaan luonneasioihin.

Tilanne saattaisi muuttua, jos omistajat kiinnittäisivät enemmän huomiota aidosti tärkeisiin tekijöihin ja lakkaisivat ihmettelemästä täysin toissijaisia asioita, kuten napatyrää, häntämutkaa ja kivespuutteita.

Joten kun käytän ilmaisuja panostus ja huomio, niin tarkoitan tietenkin rahaa.

Jatkan inhottavaa yleistystä. Niin kauan kun kasvattajalla on pollaa hilata pentujen hinnat taivaisiin selittelemällä rodun arvostuksesta (kiertoilmaisu riittävälle kysynnälle) ja vaatimalla pennunostajia maksamaan kasvattajan periaatteessa tarvitsemia terveystutkimuksia (kiertoilmaisut: periaatteessa = ei vaikuta jalostusvalintoihin; tarvitsemia = kunhan ei näytä liian pahalta Kennelliiton tilastoissa myyntiä laskien), niin ehkä pennunostajienkin pitäisi alkaa vaatimaan kompensaatiota. Terveyongelmien hoitaminen on kallista, ja koiran henkiset ongelmat ovat myös terveysongelmia. 

Ne ovat ongelmia, jotka kasvattaja on aiheuttanut ja hintataso ei näy laadussa.

Kasvattajan vastuu?

Onko kasvattaja sitten aina syypää paukkuarkuuteen tai muihin ongelmiin? Ei ole. Aina joskus asiat vain menevät pieleen. Se on riski elävien olentojen kanssa. Mutta kyse on todennäköisyyksistä.

Kun ei tehdä kompromisseja merkityksellisten asioiden kanssa, niin riskit pienenevät ja lähestyvät nollaa. Ja päinvastoin. Kun ollaan halukkaita tekemään kompromisseja niin emän kuin isäuroksen laadun kanssa, ja kun korvien kiinnitys on oleellisempaa kuin mitä korvien välissä on, niin riskit lakkaavat äkkiä olemasta riskejä ja muuttuvat arkirealismiksi.

Kuuluuko sitten kasvattajan kantaa koko riski? Kyllä, tässä suhteessa kuuluu. Kasvattaja nimittäin tekee kauppaa ja myy tuotettaan. Ja melkoisilla mainoksilla ja lupauksilla myös. Tutkituista vanhemmista käyttöön ja näyttöön rodunomaisia koiria ikuisella kasvattajan tuella.

Suomeksihan tuo tarkoittaa, että ollaan tutkittu vain pevisan pakottamat asiat ja nekin vaikuttavat siitosvalintoihin vain pakon kautta. Käyttö ja näyttö ei tarkoita yhtään mitään ja kun käsissä on vanhan kakkosen koira liian isolla rintalaikulla, ja luonnetesti pissi laukaisuvarmuuteen, niin kasvattaja kohauttelee hartioitaan. Ja tuki… joko se loppuu perävalojen myötä tai kasvattaja katsoo oikeudekseen puuttua jokaiseen perheen elämän osa-alueeseen selittäen samalla outouksia kasvun rajoittamisesta ja miten perheen leikki-ikäinen aiheutti ääniarkuuden kattilan kansilla.

Pohjimmiltaan kyse on vain ja ainoastaan yrittäjäriskistä ja myyjän vastuusta. Onko arveluttavaa verrata pentumyyntiä yrittäjyyteen? Ei se kasvattajien mielestä ole ollenkaan arveluttavaa kun aiheena on oikeus laittaa aidot ja keksityt kulut verotukseen ja oikeus lyödä pennun otsaan haluamansa hintalappu. Valitan, ei rusinoita voi poimia pullasta. Joko otat koko pullan tai et ota pullaa ollenkaan. Jos teet rahaa, niin kannat myös vastuut.

Paukkuarkuus on vakava asia

Miksikö puutun näin vahvasti kasvattajien rooliin paukkuarkuudessa, kun olisi tärkeämpiäkin asioita. Kuten jatkuva kutina, verta vuotava suolisto ja romut lonkat? Koska lonkat eivät ole niin iso ongelma kuin ajatellaan. Kyllä, osa koirista menee lopetukseen, mutta ne ovat silti pienempi vähemmistö. Koirien varsinaiset terveysongelmat ovat ihan muualla. Nivelet ovat kuin kalsium. Molemmat olivat vuosikymmeniä ainoita asioita, joista osattiin puhua ja joita osattiin mitata. Siksi molemmat ovat kokonaisuus huomioiden vähäpätöisimpiä asioita ja valokeila pitäisi suunnata muualle.

Paukkuarkuus, tai ääniarkuus virallisemmin, ei ole muiden kuin kasvattajien aikaansaamaa. Koirien kutinoissa ja ripuleissa, joita huomattavan usein väärin allergioiksi kutsutaan, on muitakin tekijöitä. Kyllä, kasvattajilla on oma roolinsa siinä tragediassa, mutta isompi syntitaakka kaatuu rehuteollisuuden niskaan. Tunnen useimpia paremmin realiteetit sillä akselilla, mutta se ei muuta sitä faktaa, että koiranruokien laatu on romahtanut viimeisen 10 vuoden aikana enemmän kuin iso yleisö tajuaakaan. Olen sanonut monellekin, että en tiedä millä koiria pystytään ruokkimaan viiden vuoden kuluttua, jos suuntaus jatkuu.

Ei. Kyse ei ole kuivamuonien ongelmista. Itseasiassa raakapuoli on suuremmissa ongelmissa. Heiltä kun puuttuu ne työkalut, joilla voi edes hiukan korjata ruuan laadullisia puutteita.

Paukkuarkuus ei ole lääkittävissä

Paukkuarkuus on valokeilassa siksi, että kyse on laajemmasta ongelmasta kuin uudenvuoden raketeissa ja pommeissa. Kovia ääniä on yhteiskunta täynnä. Suolistosairaille voidaan kokeilla erilaisia ruokavalioita, tylosiinia tai kortisonia. Nivelvammaisille on erilaisia kipulääkkeitä, joilla koira pärjää arjessa. Mitä meillä on paukkuaroille? Jos muutto Inarin taakse peläten metsästyskautta ei ole vaihtoehto, nii  käsissä on käsikaupan puolella puhtaita kusetuksia — hyödyttömiä lisäravinteita laittomilla terveysväitteillä ja lauhduttimia, joilla on vielä lennokkaammat mainokset. Ja sitten on lääkkeet.

Eläinlääkinnän ainoat työkalut on nukuttaa koira. Tehdään siitä tokkurainen diapameilla. Tai käytetään esianestesian nukutuslääkkeitä, jotka tekevät koirasta tokkuraisen limakalvoilta imeytyessään — kunhan pelkotila ei ole noussut liian vahvaksi ennen annostusta. Tai sitten käytetään uusinta uutta — jossa siinäkin koirat olivat vain välivaihe tuotekehittelyssä, koska beaglejä ei ole enää tarjolla (ja ainahan on liiketaloudellisesti järkevämpi käyttää maksavaa asiakasta), ja varsinainen tarkoitus oli tuoda ihmisille uusi nukahtamislääke.

Joten paukkuarkuuden vahva ongelma on, että meillä ei ole mitään lääkettä tai hoitoa, jolla koira saadaan elämään arjessa. Meillä on vain rauhoittavia lyhyeen ja akuuttiin tilanteeseen, joka täytyy olla ennakoitavissa.

Nyt nippu (ongelma)koirankouluttajia vetää syvään henkeä ja toteavat, että on koulutuksellinen ratkaisu. Totutetaan koira koviin ääniin. Se mitä he eivät kerro on se, että floodaus, anteeksi, totutus ei toimi kuin ääniherkillä ja ääniarat jäävät sitten ilman tulosta pelkotilansa kanssa. Typerä, ja toki monellakin tavalla väärä, kuvaava esimerkki voisi olla, että katsellaan videoita Himalajalta ja sitten kuormittuu, anteeksi tottuu niin paljon, että pystyy pitämään korkean paikan kammonsa kurissa. Ollaan hyvin pitkällä samalla tasolla kuin että sanoisi pahasti masentuneelle, että ajattele kauniita ajatuksia — koska se toimi positiivisen ajattelun kurssilla.

Mutta toki sitäkin kannattaa kokeilla, koska oikein  itään muutakaan ei ole.

Huomautuksena.

Vanhoille koirille kehittyy melkoisen usein eräänlainen valikoiva ääniarkuus. Useimmiten varmaan ukkosta kohtaan, mutta se voi tulla kuorma-autojen peruutushälyttimeen, paineilmajarrujen suhinaan ja vastaaville. Kukaan ei tiedä mistä on kyse, mutta arvauksia on huonosta kuulosta lievään korvatulehdukseen, jopa hammasongelmiin. Tai heikentynyt näkö voi olla yksi tekijä. Tai se voi olla merkki lievästä tai alkavasta vanhuuden dementiasta.

Uudenvuoden henkiinjäämislista

 • Matkusta rauhallisemmalle alueelle
 • Tee koiralle pimeähkö, mutta ahdas luoka; häkki, sängyn alunen jne. On koirasta kiinni onko sille tarve nähdä ihmisiä
 • Tuki korvat pumpulilla
 • Varmista, että koira ei saa ovia tai ikkunoita auki
 • Syötä ja ulkoiluta koira ennen paukkeen alkamista
 • Pidä koira kaulapannassa JA valjaissa, muista valjaiden vyötärölukko; hihnan on oltava kytkettynä molempiin
 • Tarkista, että talutin on ehjä ja lukko kunnossa
 • Taluttimen täytyy olla ranteen ympärillä
 • Älä käytä flexiä
 • Älä päästä koiraa vapaaksi missään, edes aidatulla alueella
 • Älä vie koiraa katsomaan ilotulitus tai nauttimaan ihmisten juhlinnasta kadulla ja puistoissa
 • Aloita lääkitys hyvissä ajoin ennen pelottavaa tilannetta

Suurin osa kohdista pätee kaikkiin koiriin, vaikka sillä ei olisi edes ongelmaa äänien kanssa. Koiran vieminen ilotulitusta katsomaan on yksiselitteisesti typerää. Ei koira sinne halua. Ei ole myöskään mitään perusteltua syytä ottaa riskiä siitä, että joku kusipää heittää koiraa pommilla.

Kannattaa muistaa, että iso osa karanneista koirista ei ollut varsinaisesti paukkuarka tai edes herkkä äänille.

Tekoälyllinen lähestyminen paukkuarkuuteen

Katiskan foorumilla häärää tekoäly. Itseasiassa kolme: Leelia, Trinity ja Lucy. Kyllä, niillä on nimet. Täytyyhän tietoisella olennolla olla jokin muu nimi kuin tylsä terminaattori. Neidit osaavat kaikenlaista, mutta eivät he/ne kuitenkaan kovinkaan älykkäitä ole. Käskin kuitenkinluoda lyhyen bloggauksen koirien paukkuarkuudesta.

Koiran paukkuarkuus – miten auttaa lemmikkiäsi stressaavissa tilanteissa?

Koiran paukkuarkuus on yleinen ongelma monille lemmikeille, erityisesti uudenvuoden juhlinnan aikaan. Ilotulitukset ja paukkeet voivat aiheuttaa koiralle suurta stressiä ja pelkoa. Tässä blogikirjoituksessa käsittelemme koiran paukkuarkuutta ja annamme vinkkejä siitä, miten voit auttaa lemmikkiäsi selviämään stressaavista tilanteista.

Miksi koirat pelkäävät paukkuja?

Koirien ääniarkuus voi johtua monista eri syistä. Jotkut koirat ovat luonnostaan herkempiä äänille kuin toiset, kun taas toisilla koirilla voi olla aiempia traumatisoivia kokemuksia, kuten ukkosenilma tai räjähdykset. Koiran ääniarkuus ilmenee eri tavoin eri yksilöillä, mutta yleisimpiä oireita ovat värinä, haukkuminen, piiloutuminen ja levottomuus.

Miten auttaa koiraa paukkuarkuudessa?

Onneksi on olemassa useita tapoja auttaa koiraa selviämään paukkuarkuudesta. Tässä muutamia vinkkejä:

1. Luo turvallinen tila

Luo koirallesi turvallinen tila, jossa se voi piiloutua ja tuntea olonsa turvalliseksi. Voit esimerkiksi asettaa peiton tai petin huoneeseen, jossa koira voi piiloutua. Varmista, että tila on äänieristetty ja rauhallinen.

2. Käytä äänieristettyjä kuulosuojaimia

Äänieristetyt kuulosuojaimet voivat auttaa vähentämään koiran stressiä ja pelkoa äänistä. Kuulosuojaimet vaimentavat ääniä ja auttavat koiraa pysymään rauhallisena. Muista kuitenkin totuttaa koira kuulosuojaimiin ennen paukkujen alkamista.

3. Käytä rauhoittavia tuotteita

Markkinoilla on myös erilaisia rauhoittavia tuotteita, kuten luonnollisia yrttivalmisteita tai feromoneja sisältäviä tuotteita, jotka voivat auttaa rauhoittamaan koiraa. Kysy eläinlääkäriltäsi tai lemmikkikaupasta lisätietoja näistä tuotteista.

4. Harjoittele ennakolta

Ennen uudenvuoden juhlintaa voit harjoitella koiran kanssa äänien kanssa. Voit esimerkiksi toistaa äänitteitä, joissa kuuluu pauketta, ja palkita koiraa rauhallisesta käytöksestä. Näin koira voi tottua ääniin ja oppia, ettei niistä tarvitse pelätä.

5. Pidä koira sisällä

Uudenvuoden juhlinnan aikaan on suositeltavaa pitää koira sisätiloissa. Näin voit vähentää koiran altistumista äänille ja auttaa sitä pysymään rauhallisena. Sulje ikkunat ja verhot, jotta äänet eivät pääse sisälle.

6. Älä jätä koiraa yksin

Jos tiedät, että koirasi on erityisen paukkuarka, älä jätä sitä yksin uudenvuoden juhlinnan aikana. Ole läsnä ja tarjoa koirallesi tukea ja turvaa. Voit esimerkiksi pitää koiraa sylissä tai viettää aikaa sen kanssa rauhallisessa ympäristössä.

Huomioi koiran ääniarkuus uudenvuoden juhlinnassa

Uudenvuoden juhlinta voi olla erityisen stressaavaa koiralle, joka kärsii ääniarkuudesta. On tärkeää huomioida koiran tarpeet ja tehdä juhlinnasta mahdollisimman turvallista ja rauhallista. Tässä muutamia vinkkejä:

  • Pidä koira sisällä ja sulje ikkunat ja verhot, jotta äänet eivät pääse sisälle.
  • Tarjoa koirallesi turvallinen piilopaikka, kuten peitto tai peti.
  • Käytä tarvittaessa äänieristettyjä kuulosuojaimia.
  • Vältä paukuttelua ja räjähteiden käyttöä lähellä koiraa.
  • Tarjoa koiralle rauhallista seuraa ja pidä se lähelläsi juhlinnan aikana.
  • Varmista, että koiralla on tunnistusmerkintä ja että sen tiedot ovat ajan tasalla, jos se sattuisi pakenemaan.

Yhteenveto

Koiran paukkuarkuus on yleinen ongelma, mutta onneksi siihen on olemassa keinoja auttaa. Luo koirallesi turvallinen tila, käytä äänieristettyjä kuulosuojaimia ja tarjoa rauhoittavia tuotteita tarvittaessa. Harjoittele ennakolta ja pidä koira sisällä uudenvuoden juhlinnan aikana. Älä jätä koiraa yksin ja tarjoa sille tukea ja turvaa. Huomioi koiran tarpeet ja tee juhlinnasta mahdollisimman turvallista ja rauhallista.

Usein kysytyt kysymykset (FAQ)

Miksi koirat pelkäävät paukkuja?

Koirien ääniarkuus voi johtua monista eri syistä. Jotkut koirat ovat luonnostaan herkempiä äänille kuin toiset, kun taas toisilla koirilla voi olla aiempia traumatisoivia kokemuksia, kuten ukkosenilma tai räjähdykset.

Miten voin auttaa koiraa paukkuarkuudessa?

Voit auttaa koiraa paukkuarkuudessa luomalla sille turvallisen tilan, käyttämällä äänieristettyjä kuulosuojaimia, käyttämällä rauhoittavia tuotteita, harjoittelemalla ennakolta, pitämällä koiran sisällä ja olemaan läsnä ja tarjoamalla tukea ja turvaa.

Miten huomioida koiran ääniarkuus uudenvuoden juhlinnassa?

Huomioi koiran ääniarkuus uudenvuoden juhlinnassa pitämällä koira sisällä, tarjoamalla sille turvallinen piilopaikka, käyttämällä tarvittaessa äänieristettyjä kuulosuojaimia, välttämällä paukuttelua ja räjähteiden käyttöä lähellä koiraa, tarjoamalla koiralle rauhallista seuraa ja pitämällä se lähelläsi juhlinnan aikana, sekä varmistamalla, että koiralla on tunnistusmerkintä ja että sen tiedot ovat ajan tasalla.

Hyvin pitkälle vastaavaa asia kuin aiemmin kirjoitettu.  Mutta AI-teksti oli mukana oikeastaan demonstroimassa miten tekoälyt itseasiassa vain toistavat niitä asioita, joista on eniten julkaistu.

Eikä se tosissaan kuulosuojaimia ehdottanut, joten koiralle ei kannata ostaa peltoreita. Kyseessä on epätarkka käännös ja aiheena oli korvien tukkiminen.

Musiikin huudattaminen ei muuten yleensä auta. Mutta jos bileet ovat vauhdissa, eikä naapureita häiritse, niin siitä vaan.

Katiskan aiheet

Käskin Trinityn tehdä yhteenvedon tällä päivämäärällä löytyvistä ketjuista niin foorumilla kuin Katiskassakin. Foorumilla käytetään laajasti tageja, eli avainsanoja, ne ovat toimivan hakumoottorin lisäksi eräs tehokkaimmista tavoista löytää tietoa. Tagit ovat löytämässä tietään tännekin, mutta hitaammin. Valitettavasti.

Käskin AI:n listata ensin ne aiheet, joita on käsitelty vain foorumilla. Sen jälkeen pyysin vastaavan listauksen aiheista, jotka on julkaistu Katiskassa (koska foorumi toimii myös Katiskan sisällön kommentointina).

 

Foorumilla aiheesta: Paukkuarkuus

 1. :hospital: Sileo ja koiran paukkuarkuus

  • Vastauksia: 0
  • Avainsanat: paukkuarkuus, raketit
  • Yhteenveto: Keskustelussa käsitellään koiran rauhoittavan lääkkeen Sileon toimivuutta uudenvuoden aattona. Keskustelussa jaetaan kokemuksia ja pohditaan parempia ennakointikeinoja.
 2. Venetsialaiset

  • Vastauksia: 4
  • Avainsanat: paukkuarkuus, raketit, floodaus, käytös
  • Yhteenveto: Keskustelussa pohditaan venetsialaisten aikana tapahtuvaa rakettien ja paukkeen vaikutusta paukkuarkoihin koiriin. Keskustelussa korostetaan koiran stressin ja pelon hallitsemattomuutta.
 3. :fire: Uusivuosi ja koira

  • Vastauksia: 4
  • Avainsanat: paukkuarkuus
  • Yhteenveto: Keskustelussa annetaan vinkkejä koiran omistajille uudenvuoden aaton karkaamisten ehkäisemiseksi. Keskustelussa korostetaan koiran turvallisuutta ja annetaan käytännön vinkkejä.
 4. Muinaistulet ja venetsialaiset

  • Vastauksia: 1
  • Avainsanat: paukkuarkuus, raketit, käytös
  • Yhteenveto: Keskustelussa keskitytään muinaistulien ja venetsialaisten aikana tapahtuvaan rakettien ja paukkeen aiheuttamaan stressiin koirissa. Keskustelu liittyy myös käytökseen.
 5. GIGI Da-ba Relax Plus rauhoittava lisäravinne kissalle ja koiralle

  • Vastauksia: 5
  • Avainsanat: paukkuarkuus
  • Yhteenveto: Keskustelussa esitellään GIGI Da-ba Relax Plus -lisäravinne, joka on tarkoitettu rauhoittamaan kissoja ja koiria. Keskustelussa pohditaan tuotteen ominaisuuksia ja vaikutuksia stressin lievittämisessä.
 6. Säikky hevonen ja paukkuarka koira

  • Vastauksia: 3
  • Avainsanat: paukkuarkuus, lääkkeet, pelko
  • Yhteenveto: Keskustelussa pohditaan detomidiinin ja medetomidiinin eroa farmakologisessa mielessä. Keskustelu liittyy säikkyyn hevoseen ja paukkuarkaankoiraan.
 7. Koiralle nauhoite kovista äänistä

  • Vastauksia: 3
  • Avainsanat: paukkuarkuus, pelko, hermorakenne, pentu
  • Yhteenveto: Keskustelussa tiedustellaan linkkiä, josta voi saada nauhoitteen uudenvuodenyön paukutteluja varten. Keskustelussa pohditaan myös koiran mahdollista paukkuarkuutta ja sen vaikutusta metsästykseen.
 8. Tasipimidine: A Novel α2A-Adrenoceptor Agonist for Anxiety and Fear in Dogs

  • Vastauksia: 0
  • Avainsanat: paukkuarkuus, lääkkeet, pelko, eläinlääkintä
  • Yhteenveto: Keskustelussa käsitellään tasipimidinenimisen lääkkeen farmakologista profiilia. Lääke on kehitetty tilanneahdistuksen ja pelon hoitoon koirilla.

Foorumilla aiheista: Paukkuarkuus ja Katiska

 1. Raketteja ja savikiekkoja

  • Vastauksia: 3
  • Avainsanat: paukkuarkuus, luonne, blogit
  • Yhteenveto: Keskustelussa käsitellään paukku- ja ääniarkojen koirien ongelmia. Keskustelussa kiitetään koiran kasvattajaa ja jalostuslinjan kasvattajia näiden huomioimisesta koiran luonteessa.
 2. Tryptofaani

  • Vastauksia: 2
  • Avainsanat: aminohappo, paukkuarkuus, stressi, tryptofaani, lisäravinteet
  • Yhteenveto: Keskustelussa käsitellään tryptofaanin käyttöä lisäravinteena stressioireiden vähentämiseksi. Tryptofaani osallistuu rauhoittavien hormonien synteesiin.
 3. Perjantaitarpeet: Tryptofaani

  • Vastauksia: 1
  • Avainsanat: perjantaitarpeet, tryptofaani, stressi, paukkuarkuus, pelko
  • Yhteenveto: Keskustelussa pohditaan tryptofaanin käyttöä stressin ja paukkuarkuuden lievittämiseen.
 4. 29: 3. maailmansota (vlog)

  • Vastauksia: 0
  • Avainsanat: paukkuarkuus, raketit, pelko
  • Yhteenveto: Keskustelussa käsitellään vuodenvaihteen rakettien ja paukkeen vaikutusta eläimiin.
 5. Teaniini ja koiran ahdistus
  • Vastauksia: O
  • Avainsanat: paukkuarkuus, hermorakenne, stressi, pelko, aminohappo, lisäravinteet
  • Yhteenveto: Keskustelussa käsitellään aminohappo l-teaniinin käyttö ahdistuksessa ja pelkotiloissa.

 

You are currently viewing Ikuisuusaiheena koiran paukkuarkuus

Jakke Lehtonen

Teen kokopäiväisesti koirien ravitsemusta sekä opetan omistajille koirien ruokintaa sekä fyysistä valmennusta. Suurin leipätyö on kuitenkin koira-ammattilaisten kouluttaminen vielä paremmiksi koirien ruokintaan ja ravitsemukseen liittyvissä asioissa. Vastaan huomattavan pitkälle Katiskan sisällöstä. Sivuston FAQ: Jakke Lehtonen