Kissanruokaa koiralle

  • Artikkelin kirjoittaja:
  • Artikkeli julkaistu:16.4.2014
  • Artikkelin kategoria:Koira

Yksi aina silloin tällöin esiin putkahtava ikuisuusaihe on kissanruokien antaminen koiralle. Tai päinvastoin eli googleystävällisesti ilmaistuna voiko koiranruokaa antaa kissalle. Yleinen perusvastaus on, että kissanruokaa voi antaa koiralle, mutta ei toisinpäin.

Syynä on väitetysti  se, että kissa on puhtaampi lihansyöjä kuin koira, jolloin kissanruuat olisivat laadullisesti parempia. Ja kissalle taasen ei voi koirien evästä antaa, koska koirien ruuassa on liikaa hiilihydraattia ja liian vähän proteiinia.

Valistuneemmat voivat vielä lisäksi varoittaa, että kissanruokien korkeampi proteiini voi olla jopa haitallinen koirien munuaisille – joka ei tietenkään pidä paikkaansa. Ja että koirien ruuissa ei ole kissojen tarpeille riittävästi tauriinia ja A-vitamiinia. Kumpikaan noistakaan väitteistä ei yleistyksenä pidä paikkaansa.

Koirien ja kissojen kuivamuonissa ei ole käytännössä eroa ja niitä voi muutamalla varoituksen sanalla syöttää ristiin.

Ainoat varoitukset ovat, että kissoille voidaan antaa käytännössä vain koirien aktiiviruokia tai muutamaa ylläpitoruokaa, joissa on korotettu proteiini kuten Orijenia tai Acanaa. Muitakin tuota konseptia kopioivia merkkejä löytyy markkinoilta.

Ei tuokaan ero johdu kikkaillen korotetusta proteiinista, joka on itseasiassa laatua heikentävä asia. Noiden ylikorkean proteiinmäärän tarjiavien ruokien käyttö perustuu matalampaan aitoon energiaan, koska kissa kuluttaa koiraa vähemmän.

Tauriini ei pääsääntöisesti tarvitse murehtia, koska sitä on lisättynä koirienkin kuivamuonissa. Ja loppu tulee raaka-aineista, kuten siitä paljon mainostetusta lihasta.

Raakaruokinta sen sijaan eroaakin hivenen, koska mm. maksaa on oltava suhteessa enemmän, mutta kissojen raakaruokinta on oma aiheensa, eikä siitä nyt sen enempää. 

Tai ehkä kuitenkin puututaan hieman. Maksakysymys kun on hyvinkin, jos ei riidanalainen, niin keskusteltava. NRC:n mukaan kun kissalla on koiraa alempi A-vitamiinin tarve, jolloin kissa tarvitsisi itseasiassa koiraa vähemmän maksaa. Silti aidosti kissa tarvitsee rehuissa enemmän.

Tuossa ei ole ristiriitaa, vaikka se äkkiseltään siltä voikin näyttää. Kyse on täysrehujen reseptiikasta, jossa karotenoidit lasketaan A-vitamiiniksi eli retinoliksi. Koira pystyy muuttamaan karotenoideja retinoliksi, ainakin jossain suhteessa, mutta kissa ei pysty.

Joten koirien rehuissa, niin kuivamuonissa kuin raakaruokinnassakin, voidaan värilliset kasvisten osat laskea A-vitamiiniin mukaan ja siten leikata maksan määrää. Kissoilla ei voida, joten tarvitaan korkeampaa maksan osuutta.

Somen ihanuus

Eräässä (suljetussa) facebookin koiraryhmässä oli vääntö aiheesta kissanruuat vs. koirienruuat. Koska ketju pitää sisällään asiaakin, ja leimahdusten suhteen se oli sekä huvittava että myös hyvä esimerkki siitä, mihin somen ihanassa ja auvoisessa maailmassa joskus päädytään, niin kopioin sen tänne.

Kopioin ainoastaan jotenkin aiheeseen liittyvät ja jätän väliin muut pähkäilyt. Siksi ”jatkumo” postausten välillä saattaa paikoin näyttää omituiselta. Olen myös poistanut itseäni lukuun ottamatta henkilöit tunnistavat tiedot. Jos joku kokee, että oma postaus on ylittänyt teoskynnyksen ja sen kopiointi olisi luvatonta, niin asiasta voi aina reklamoida. Silloin merkitsen sanojan, lähteen ja käytän sitaattioikeutta. Myös hymiöt puuttuvat. En jaksa niitä käsin lisäillä, eikä hymiöllä muuteta sisältöä eikä sävyä, kuten kaikki tietävät.

Ketju on pitkä, mutta se kannattaa lukea läpi. Ainakin minusta.

Olkaa hyvä:

Kissanruokien haitallisuus koirille

Onkos täällä jollain faktatietoa siitä, miksi kissanruoka olisi haitallista koiralle? Usein sitä kuulee, että koira kuolee jos syö kissanruokaa.. kammottavaa pelottelua. Miten se eroaa koiranruoasta? Meillä koira on muutamia kertoja päässyt imuroimaan kissanmurot, eikä ole mitään haittaa ollut, ei edes vatsa löysällä tms. Tietenkin, jos koira pääasiallisena ravintona söisi kissanruokaa, oireita alkaisi tulemaan.. varmasti vitamiinit yms on eri suhteessa. Mutta, että myrkyllistä, haitallista?

EP: Pistän kissan pehmoruokia aika usein koirien kuivamuonan joukkoon, maistuu näköjään hyvälle. Kissojen ruuat ovat yleensä vahvempia, joten jos kissa syö jatkuvasti koiranruokaa, sille tulee ravinneainepuutoksia, näin olen antanut itselleni kertoa ja jostain lukenutkin.

KR: En voi käsittää miten toi vois pitää paikkansa. Kyllä, onhan vitaminipitoisuudet erilaiset, mutta monesti ainesosasisältöä kattomalla kissanruoka melkein sopisi paremminkin koiralle. Kissahan on 100% lihansyöjä, koiraa väitetään sekasyöjäksi. Joten kaikki vihannekset ja viljat mitä tungetaan halpoihin kissanruokiin tekevät kissalle enemmän hallaa mitä ne tekisivät juuri koiralle.

Eli ennemminkin niinkin päin, että koiralle on vähemmän haittaa kissanruuista kuin kissalle koiranruuista. Jos koira kuolisi kissanruokaan, varmasti kuolisi sitä syövä kissa ennen sitä.

HH: Eli millä tavalla vahvempia? Jossain keskustelupalstalla joku fiksu ihminen totesi, että ovat vahvempia, kun nissä on enemmän lihaa.. öö.. eli onko haitallista siis jos syötänkin koiralle 100% lihaa.. Buhaha! Itse syötän kyllä kissoille välillä koiranruokaa ja koiran napujen sekaan olen laittanut kissojen märkäruokaa.. maistuu huomattavasti paremmin. Nää on taas näitä..

EP: Siis ihan vapaasti voi koiralle antaa herkkuna, mutta kissa ei pärjää koiran ruualla, kun on juurikin lihansyöjä. Vaikka mielellään koirannappuloita välillä maiskuttavatkin

HH: Niin.. kissa on lihansyöjä. Mutta tuo lihan määrä ei ole se pointti tässä kyllä. Jos verrataan koiran kuivaruokaa, jossa on 40% lihaa ja kissa syö kuivaruokaa, jossa on 30% lihaa, niin silloin koiranruokaa sen kissan pitäisi syödä. Mutta ne vitamiinit yms ovat varmasti eri suhteessa koiran ja kissan sapuskoissa. Kyllä meillä kissa käy pöllimässä koiran eväitä ja toisinpäin.. hyvin porskuttaa kaikki elikot.

HJ: Mulle joskus väitetty että kissanruoka olis koiralle liian valkuaisainepitoista??? En oo vaivautunut edes tutkimaan asiaa…..

SL: kissanruoan A-vitamiinitaso on liian paljon koiralle.

RP: Opiskellaan englantia Ja mietitään onko Dr. Patty Khuly hyvä vai huono lääkäri. Täytyis joku lääkärin toimilupa nähdä ennen kuin uskoo, muutenhan kuka vaan vois heittää mitä vaan läppändeerosta. Mut tuolla jotain asian tiimoilta: http://www.petmd.com/blogs/dailyvet/2009/August/21

NB: minun lontoo ei taitu niin hyvin jotta RP:n jutusta selkoa riittävästi saisin, mutta joskus aikanaan kuullut muistaakseni ihan ell:ltä et maksa ei kestäisi koiralla kissan ruokia, mikä ihan järkeen käypää, kun kissan ruuissa enempi vitamiinejä tms. ja nuohan nimen omaan kertyy maksaan. Pienet määrät ei kai vaarallisia mutten ainakaan itse jatkuvalle käytölle suosittele.

RP: Ei ny jaksa koko paskaa suomentaa, mut lyhyesti: ei ne siihen kuole, jos joskus toistensa eväitä syö puolin tai toisin, mut pääasiallisena ravintona kissoille ei koirien ruokaa tai toistepäinkään.

HH: kissanruoka sisältää muistaakseni niin paljon llisättyä A-vitamiinia, joka liiallisena annoksena ns. Tuhoaa Koiran elimistöä

Jakke: kuivattu siipikarjanliha, maissi, riisi, eläinrasvat, maissigluteeni, hydrolysoidut eläinvalkuaiset, juurikaskuitu – 30/20, hiilari 30,7%, Ca 1,11%, kuitu 6,5 %, A-vit 23000,0 KY/kg, tauriini 2600,0 mg/kg

riisi, kuivattu siipikarjanliha, eläinrasvat, kasvivalkuaisuute*, maissigluteeni, kivennäisaineet, hydrolysoidut eläinvalkuaiset, kasvikuidut, juurikaskuitu – 28/21, hiilari 28,3%, Ca 1,3%, kuitu 2,7%, A-vit 25000,0 KY/kg, tauriini 2000,0 mg/kg


Koska tiesin, että _minulta_ ei hyväksytä pelkkää väitettä, että kissan- ja koiraruuilla ei ole mitään eroa, eikä kissa ole yhtään se enempää tai vähempää lihansyöjä kuin koirakaan, niin laitoinpa kaksi samantyyppistä ruokaa rinnakkain, toinen kissalle ja toinen koiralle.

Ainoa ero on tauriini, joka on kissalle välttämätön amino, mutta ei koiralle.

Mitä tulee siihen A-vitamiiniin, nin lihansyöjille ei saa käytännössä myrkytystä aikaiseksi, ja itse asiassa koiralla on enemmän lisättyä A:ta joukossa.

Ainoa käytännön ero oli kissanruuan korkeampi kuitu, jonka suhteen voi tietysti jossitella, että se heikentäisi hiukan imeytymistä.

Suomeksi: voi antaa ristiin, jopa koiranruokaa kissalle jos se vaan saa syötyä.

MÖ: En lukenut koko ketjua mutta koira sairastui viime syksynä suolistotulehdukseen ja haima arvot oli korkeat. Luultiin että oli krooninen haimatulehdus. Uusi aina välillä ja koira oli jopa tehohoidossa. Vaihdoin koiran ruuaksi yrjölän puuron ja vähärasvaisiin vatsaongelmanappuloihin. Steriloinnin yhteydessä ilmeni että suolisto todella huonossa kuosissa. Silloin vasta alkoi raksuttaa; kun kissat tuli taloon syötin niille laatupapanoitten lisäksi Whiskasin märkäruokaa, helppoa koska nirso vanhempi kissa tykkäsi. Ja niin tykkäsi koirakin ja annoin sille usein tyhjät pussit nuoltavaksi. Pari kertaa se onnistui varastamaan koko kupillisen ja hoksasin vasta jälkeenpäin yhdistää sairastamisen kissanrouan varastamiseen. Jälkeenpäin olen kuullut että kissanruoka jostain syystä ei välttämättä sovi koiralle, vähän silloin tällöin tuskin haittaa, siitä huolimatta että oma koira sairastui siitä tosi pahasti. Sen kummemmin en ottanut selvää mikä tämän selittää vaan nykyään koira ei pääse kissojen ruokaan kiinni ja sillä on myös muutama muu ruoka aine jolle herkistynyt samalla.

Eli ei nyt pyhä sylvi sentään se lihapitoisuus siinä kissanruoassa tietenkään Mutta varoisin kokemukseni perusteella, ei ollut kiva eikä halpa homma.

Jakke: Paitsi että tuolla ei ollut mitään tekoa _kissan_ruuan kanssa. Mutta muutoin vittumainen kierre kylläkin.

RP: ”More than anything else, cat food-eating dogs tend towards the obese and suffer more gastrointestinal ailments than others. Diarrhea, vomiting and even pancreatitis (which can be life-threatening) are possible outcomes for either short- or long-term feeding of cat food to dogs. Kitten food, with its even higher protein and fat levels, is even less appropriate for dogs.” Mm. noin luki tuossa linkissä, jonka laitoin tähän ketjuun.
Kovasti olis tietysti kaivannut lähdeluetteloa tuekseen tuo teksti, eihän noi eläinlääkärit kaikki mitään ravitsemuksen eksperttejä ole.

Jakke: Ei tuo teksti kaipaa mitään lähdeluetteloa. Koska bullshitti ei moista tarvitse. Ei kissanruoka ylipainolle altista, vaan rasva. Eikä kissanruuissa ole yhtään sen enempää protskua ja rasvaa kuin vastaavissa saman energian koiranruuissa.

Internet on mis- ja disinformaation luvattu maa.
Pointti esim. MÖ:n koiran suhteen on siinä, että jos koira saa haimatulehduksen, niin rasva on ongelma. On silloin ihan sama varastaako se koira rasvaista kissan, koiran tai ihmisen ruokaa. Ja kun haima ei toimi, eli ruuansulatusentyymituotanto kärsii, niin kehnosti sulanut aiheuttaa myös suolisto-ongelmia.

Asioista ei kannata tehdä yhtään sen monimutkaisempia kuin mitä ne ovat jo valmiiksi

MÖ: Nojoo, ihan miten vaan. Tässä talossa koiraei enää syö kissanruokaa missään muodossa. Itse asiassa, ei whiskasissa ole kovin paljon rasvaa ja koira söi siihen aikaan ihan lightnappulaa eikä mitään rasvaisia herkkuja… Whatever.

Jakke: Slti kannattaa ymmärtää mitkä asiat kytkeytyy mihinkin ja miksi.

Koira on light nappuloilla, jotka ovat käytönnössä pelkkää hiilaria ja kokonaisuutena jo itsessään huonosti sulavaa. Koiran koko ruuansulatusta yritetään/on käännetty pois rasvasta hiilarien suhteen – joka on muuten koiran yleisen terveyden suhteen hiukan sellainen mitä kannattaa miettiä. Tarkoittaa kuitenkin sitä, että energiaksi on alettu käyttämään puolta matalamman kalorien hiilaria ja protskua, koska hiilaria ei ole saatu tarpeeksi. Silloin riittää että joukkoon laitetaan vaikka Whiskasin kuivaa, jossa on korkea protsku ja jotain 10% paikkeilla rasvaa. Rasvaa ei oikein osata käsitellä, ja protskun käyttö energiaksi aiheuttaa paitsi kuivumista myös rasitusta suolistolle.

Menee jo OT, mutta haimaongelmissa kannattaa akuuttivaihe tietysti mennä matalahkolla rasvalla ja lisätyllä sian haimalla tai entsyymivalmisteella, mutta heti kun päästään tulehdusvaiheesta yli, niin rasva nostetaan koiran sietokyvyn ylärajalle, ja protsku pidetään koko ajan alhaalla.

AH: Mun tietääkseni jos koira syö isoja määriä kissan ruokaa niin aiheuttaa virtsakiviä. Mutta kyllä tuo on kissan raksuja nami mielessä syöny eikä oo koskaan mitään tullu

Jakke: AH – millä perusteella? Raaka-aineissa, protskussa tai kalsiumissa ei ole eroja. Tuo virtsakivi on muuten se alkuperäinen teoria, eikä sekään pidä paikkaansa.

JK: Mikä on Jaken esimerkissä tuo kissanruoka?

Jakke: JK – RC:n Fit vastaan 4300. Eli samankaltaiset vastakkain.

RP: Mulla oli herkkävatsainen koira, joka eleli komeasti kuivaruoalla, mut märkäruoista aina ripuli. Sille en mitään järkevää selitystä koskaan löytänyt. Mut sanotaanko näin, et kun liian useita kertoja ripulipaskaa tuli mopattua, niin lopulta se meni jakeluun. Ei voinut antaa koiran (tai kissankaan) märkäruokia. Tai moppi heilui jälleen…

Kaverin kissa sai virtsakiviä ihan kissanruoasta ja se joutui sit jollekin erikoisruokavaliolle, jotta pysyi virtsakivet veks.

Jakke: RP, useimmiten syy on ihan niin simppeli kuin liian korkea kosteus. Eli vettä tulee liikaa, eikä sitä imeytä mitään.

JK: Kissanruuissakin on eroja. Isoja sellaisia.

HP: marketin paskat on pelkkää vettä ja jauhoa, mut eläinkaupasta ostetut on pääosin lihaa, enkä mä kyllä ymmärrä miksei koira vois niitä syödä… pitää kai lukee koko ketju, jos vastaus lköytyy..

Jakke: Eiköhän kuivissa tuo ”pääosin lihaa” ole ihan samanlainen legenda kuin erikoisliikkeiden koiranruuissakin

HP: no empä tiiä. Mut kissan ei olekkaan tarkotus elää kuivalla ruualla. Vaan sillä märällä…

Jakke: HP – sama pätee koiriinkin. Mutta arkielämän todellisuus vaan ei useimmiten kohtaa tuota, ei kissoilla eikä koirilla.

HP: tottakai, raksujakin on hyvä olla, mut niistä ne kivetkin tulee… Kissoil ei oo varsinaist janorefleksia, joten ne juo suhteessa aina liian vähän, eli ne tarvii sen märän ruuan jo pelkästään sen kosteudden takia…

Jakke: Okei, ajattelit tuota kautta. Jep.

 

Alkulämmittely

LSE: Silloin joskus kun olin vielä lapsi niin meillä oli hassu pieni seropi, joka söi meidän kissan kupista aina kisun ruuat. Sitten se sairastui johonkin maksa sairauteen loppuelämäkseen ja eläinlääkärin mukaan se johtui kissanruuasta. En nyt muista tarkkaan niitä juttuja, mutta kissanruoka sisältää kaikenlaisia kissoille tarpeellisia lisättyjä juttuja, jotka eivät sovi koiralle.

Jakke: Joita ovat mitkä? Kumma kun niitä koiralle sopimattomia aineksia ei koskaan kuitenkaan löydä mistään selosteesta tai analyysistä.
Ei se maksasairaus ruusta johtunut, ei ainakaan kissanruuasta. Lekuri on yrittänyt (taas) keksiä jotain selitystä.

LSE: Millä perustelet sen, ettei maksasairaus johtunut kissanruuasta?

Jakke: Koska
– kissan ja koirien ruuat eivä eroa toisistaan, jolloin koirienkin ruokien pitäisi aiheuttaa maksaongelmia, mutta eivät aiheuta
– ruoka ei ylipäätään aiheuta maksaongelmia
– koska maksasairauksiin löytyy muu selitys, kuten tulehdus (bakteeri tai virus) tai perinnöllinen ongelma; niissä tapauksissa joissa ei selvää syytä löydetä – useimmiten koska ei edes tutkita, kuolemankaan jälkeen – niin ruokinnasta ei löydetä mitään syytä

LSE: Koirien ja kissanruuat eroaa toisistaan kyllä. Kissanruuat on suunniteltu kissoille ja koirien koirille. Ravintosisällöt, määrät ja lisätyt vitamiinit ja kivennäisaineet ovat suhteessa erilaiset. Ruoka itsessään ei aiheuta maksaongelmia, mutta väärä määrä erilaisia kissolle sopivia lisättyjä vitamiineja ja mineraaleja aiheuttaa kyllä koiran maksalle haittaa. Valkuaisaineiden, rasvojen, hiilihydraattien ja useiden vitamiinien ja kivennäisaineiden yhteisvaikutus koiran aineenvaihdunnassa on vaaraksi. Maksa on tärkeä elin ja kissanruoka sisältää koiralle liikaa valkuaisaineita. Koiran maksa joutuu koville, koska ammoniakkia vapautuu ruoan valkuaisaineiden pilkkoutumisen yhteydessä. Koska koira ei saa kissanruuasta KOIRALLE välttämättömiä ravintoaineita, elimistö alkaa käyttää hyväksi omia kudoksiaan ja muodostaa näin ammoniakkia. Se taas tekee sen, että koiran maksa sairastuu……
Mutta syöttäköön kuka haluaa kissanruokaa koiralle tai vaikka hamsterin ruokaa kissoille, itse en näe sitä tarpeellisena tai edes järkevänä

Jakke: Sitten kannattaa määritellä mikä on tarpeellista ja järkevää Minulle taasen säkkipainatuksilla ei ole mitään merkitystä.
Perimmäinen pointti on edelleenkin se, että kissojen ruuat eivät eroa koirien sapuskoista. Edelleenkin ne erot ovat lajiruokien sisällä, eivät välillä.
Kissan ruuissa ei ole korkeampaa A-vitamiinia. Niissä ei ole sen enempää lihaa kuin koirien eväissä. Proteiinissa ja rasvassa ei ole eroa. Kissoille ei tarjota mitään mystistä cat only ainesosaa. Ainoa ero on se, että kissojen ruuissa on hivenen enemmän lisättyä tauriinia, jolla ei ole mitään merkitystä; aminohappo muiden joukossa – ja itseasiassa koirat saavat grammatasolla kylläkin enemmän tauriinia kuin kissat.
Lyhyesti: samaa tavaraa eri säkissä.

LSE: Olet väärässä. Näin lyhyesti sanottuna

Jakke: Jännityksellä jäämme odottamaan että missä kohtaa. Vai jääkö tämä nyt vain pelkän lyhyen toteamuksen asteelle, vai löytyisikö jotain kättä pidempää?

MK Äh.. pakko korjata Jakken kissann- ja koiranruoka vertailua. RC Fit ei todellakaan ole vastaavuus koirien puolen 4300:lle.. Fitti on suunniteltu kohtuullisesti liikkuvalle kissalle, ei mikään tuhti ruoka, Energy 4300 on suunniteltu työkoirille jotka liikkuu huomattavasti enemmän ku tavis koira. esim. RC:n kissapuolen Sensiblessä ja Otudoorissa on enemmän protskua ja rasvaa kuin Fitissä.. kuten myös monessa roturuoassa..
Yh.. mä en nyt muutenkaan mikään RC fani oo.. VARSINKAAN kun kyse kissanruuasta..
Mut verrataanpi vaikka Canaganin ruokia
KISSANRUOKA:
Koostumus:
Kuivattu kana (35,5 %), tuore luuton kana (25 %), bataatti, peruna, kananrasva (4,2 %), kuivattu kananmuna (4 %), kanaliemi (2,3 %), lohiöljy (1,2 %), mineraalit, vitamiinit, alfalfa, karpalo, MOS, frukto-oligosakkaridit, omena, porkkana, pinaatti, merilevä, kamomilla, piparminttu, samettikukka, anis ja sarviapila.
Ravintoaineet:
Raakavalkuainen 37,00 %, Rasva 20,00 %, Raakakuitu 1,50 %, Raakatuhka 8,50 %, Kosteus 7,00 %, Omega-6 2,99 %, Omega-3 0,82 %, Kalsium 1,58 %, Fosfori 1,40 %.
Lisäaineet
Ravintofysiologiset lisäaineet:
A-vitamiini 25,000 IU, D3-vitamiini 1,730 IU, E-vitamiini 320 IU, Tauriini 2,200 mg, Sinkkisulfaatti monohydraatti 267 mg, Rautasulfaatti monohydraatti 240 mg, Mangaanisulfaatti monohydraatti 90 mg, Kuparisulfaatti pentahydraatti 19 mg, Natriumseleniitti 0,64 mg.
KOIRANRUOKA
Kostumus:
Tuore luuton kana (26 %), kuivattu kana (25 %), bataatti, herne, peruna, herneproteiini, alfalfa, kananrasva (3,1 %), kuivattu kananmuna (3,1 %), kanaliemi (1,6 %), lohiöljy (1,2 %), mineraalit, vitamiinit, glukosamiini (1000 mg/kg), MSM (1000 mg/kg), omena, porkkana, pinaatti, psyllium, merilevä, frukto-oligosakkaridit, kondroitiini (700 mg/kg), kamomilla, piparminttu, samettikukka, karpalo, anis & sarviapila.
Ravintoaineet:
Raakavalkuainen 33,00 %
Rasva 17,00 %
Raakakuitu 3,50 %
Raakatuhka 9,00 %
Kosteus 8,50 %
Omega-6 2,80 %
Omega-3 0,90 %
Kalsium 1,86 %
LISÄAINEET
RAVINTOFYSIOLOGISET LISÄAINEET (per kg)
Fosfori 1,42 %
A-vitamiini 16,250 IU
D3-vitamiini 2,400 IU
E-vitamiini 240 IU
Rautasulfaatti, monohydraatti 641 mg
Sinkkisulfaatti, monohydraatti 577 mg
Mangaanisulfaatti, monohydraatti 141 mg
Kuparisulfaatti, pentahydraatti 46 mg
Kalsiumjodaatti, vedetön 3,14 mg
Natriumseleniitti 0,53 mg

hehe..

Jakke: On aina verrattava saman energian ruokia. Mutta mikä sinun mielestäsi on se oleellisin ero noissa?

MK: Mä en Jakke nyt ehdi katsomaan noita eroja kun pitää mennä töihin.. mut koirien ruokaan ei oo lisätty tauriinia.. kissa ei elä pitkän päälle terveenä jos sille syöttää pelkkää koiranruokaa.. en tiedä mitä haittaa on jos syöttää kissanruokaa koiralle.. monet sanonu ettei munuaiset kestäis, mut enpä tiedä pitääkö paikkaansa eikä mua pahemmin kiinnostakaan mulla vaan tuo fitin dertailu energy 4300 ruokaan pisti silmään.. vähän ku vertais lihotusruokaa laihdutusruokaan

Minä laitoin taulukkoon:

Canagankissakoira
kuivattu kana35,5 %26 %
tuore kana25 %25 %
proteiini37 %33 %
rasva20 %17 %
kuitu1,5 %3,50 %
tuhka8,5 %9 %
kalsium1,58 %1,86 %
A-vitamiini25000 KY16250 KY
tauriini2200 mgn/a

Jakke: MK – useisiin koirien ruokiin _on_ lisätty tauriinia. Plus että sillä ei ole mitään merkitystä, yleinen aminohappo, jota saa punaisesta lihasta. Sitä lisätään kissoillekin vain siksi, että se ei kestä kypsennystä. Joten sillä ei ole mitään merkitystä.
Silläkään ei ole mitään merkitystä, että minkä aktiivisuuden kissoille Fit on tehty. Luulin, että puhutaan kissanruokien sopivuudesta koirille Silloin on verrattava saman energian ruokia. Jolloin sama toimii myös toisinpäin – koirien HE-ruokia on verrata kissoille sopivina saman energian sisältäviin ruokiin riippumatta mikä on lajien välinen ero energian hyödyntämisessä. Joten vertaukseksi lihotus- ja laihdutusruuan suhteen meni enemmän kuin paljon pieleen – valitan.
Ei siis vieläkään mitään eroa.
Odotellaan, josko joku löytäisi jotain.

LSE: Ihan alkuun olet väärässä siinä, että kissojen ja koirien ruuat olisi samaa tavaraa eri säkissä.

Jakke: LSE, sinulta tulee edelleen pelkkiä väitteitä.

LSE: Niin sinultakin.

 

Tappava kissanruoka

TV: Vastakkain voisi kysyä, onko haittaa jos koiranruokaa antaa kissalle? no kissalta alkaa pikkuhiljaa uupumaan näkö, kun ei saa a-vitamiinia ja tulee muutakin häikkää. Niiden rasvapitoisuudet ovat niin eriluokkaa kuin koirille, ja muut vitamiinit. Koiran maksa ei pidä näin suuresta ravintopommista, mikä on kissanruissa. Itsellä oli kissa 17-vuotta ja satunnaisesti koira kävi varkaissa, ei ole ns. vaarallista, mutta ei hyödyksikään. Raakakala on molemmille ok.

Jakke: TV, kun useimmissa on sama määrä A-vitamiinia, niin missä vaiheessa se näkö sitten hiipuu? Tosin olen aina luullut, että kissoille kyse on tauriinista ja toisen sukupolven ongelmasta, mutta enpä minä ekspertti kattien ruokinnassa olekaan.
Maksa ei pidä moisesta ravintopommista mitä kissojen ruuat ovat? Anteeksi vaan, mutta nyt alkaa mennä aika rajusti metsään. Ensinnäkin kyllä se maksa tykkää – lihoamaan voidaan alkaa jos energiaa tulee liikaa, mutta taaskaan ero ei ole lajien välillä, vaan säkkien välillä. Tykkääkö koirien maksa Whiskasin 11 prossan rasvasta vai RC:n 20 prossasta? Tuo on aivan yhtä hölmöä kuin että sanoisi, että koirien ruokien normaali maintenance olisi maksalle parempaa kuin aktiiviruuat.
Ei siis eroa tässäkään.
Tuota. missä vitamiinimäärissä on sellaisia eroja, että niillä olisi vaikutusta koirien tai kissojen terveyteen? Kun edelleenkin aivan samat erot löytyvät koirien eri ruokien välillä, tai kissojen ruokien välillä – kyse ei siis (taaskaan) ole lajiruokien välisestä erosta.
Eikä vieläkään saatu eroa.
Keskustellaanko raa’an kalan tiaminaasiongelmasta

HH: Eli jos palataan alkupeeräiseen kysymykseen; onko kissanruoka haitallista koiralle, ei ole. En ole vieläkään löytänyt faktaa siitä, että kissanruoassa olisi joku ainesosa, joka olisi koiralle myrkkyä. Eli edelleen uskon siihen höpöhöpöön. Huvittavaa, kuinka useasta lähteestä luettuani saa kuvan, että koira suurinpiirtein kuolee, jos syö kissanruokaa. Ja en usko, että kovin moni syöttää koiralle pelkkää kissanruokaa tai toisinpäin.

TV: En rupeaisi ja ei ole varaakaan ostella, laskea esim. 40 kiloiselle koiralle ravintoarvoja, pienelle kissalle tarkoitetusta ruasta. Ainesosat on suunniteltu niin tarkkaan kissaa ajatellen. Miksi lähteä sitä tosiasiaa sotkemaan että molemmilla on erilaiset tarpeet ravinossa? kissojen kokokin on aivan eri ja koirille tulee useinkin kyseen pentu ja rotuominaisuudet.

Jakke: Tina, itseasiassa noilla kahdella lajilla on hyvinkin yhdenmukaiset tarpeet. Vilkaisi piruuttasi AAFCO:n standardeja kissanrehuille. Ihan vain siksi, että niitä rajoja noudatetaan täysrehuissa.

LSE:  Toivottavasti kukaan ei kuitenkaan ”ota onkeensa” väitteistä, ettei ole haitaksi koiralle ja sairastuta koiraansa. Kokemusta asiasta on, enkä sitä soisi toisille kantapään kautta opituksi.

Jakke: Itseasiassa tiedän. Ainakin tässä tapauksessa.
Koirien ja kissojen ruokian myydään erikseen samasta syystä kuin myydään rotu- ja ikäkausiruokia. Sitä kutsutaan markkinoinniksi ja sitouttamiseksi tuoteperheeseen. Ei niillä mitään ravitsemuksellista perustetta ole.
Mutta LSE, sinulta tulee edelleen pelkkiä väitteitä. Kysytään uudelleen: mitkä ovat ne erot?

Jakke: LSE, tämä voi kuulostaa inhottavalta, mutta sinun kokemuksesi ei kerro kuin siitä miten onnistutaan koplaaman yhteen pari samoihin aikoihin tapahtunutta asiaa ilman, että niillä on mitään syy/seuraus-suhdetta. Olet jättänyt noin kiljuuna muuta vaihtoehtoa huomioimatta.
Mielenkiintoista on kuitenkin se, että näiden eroväitteiden tueksi ei kuitenkaan löydy yhtään mitään muuta kuin luuloja.
Mutta pohtikaa ihan rauhassa. Minä lähden heittämään koneille heinät eteen. Niiden ravintovaatimukset kun eroaa aika paljon koirista. Ja hassua on sekin, että tuon shettiksen vaatimukset eroaa aika paljonkin eestiläisestä – enemmän siis lajin sisällä kuin mitä koirien ja kissojen välillä on konsanaan. Ja sekin ero tulee energiasta ja sen muodosta.

TV: Koostumukset ovat hyvin erilaisia, ja kissa on lihansyöjä ja koira taas sekasyöjä. Mutta kukin ruokkii omalla tietämyksellään koiransa.

LSE: Väitteitä tulee sultakin. Millä esität että olet oikeassa. Mä olen. Erot käy selville jo siitä, kun ajattelee kissaa ja koiraa eri lajeina. Syy/seuraussuhde tulee siitä, kuten jo aikaisemmin kirjoitin, että kissan ruuat sisältää erilaisia aineita kuin koiranruuat. Kissanruuat on suunniteltu kissoille, jotka ovat enemmän lihansyöjiä kuin monipuolisemmin syövät koirat. Kissojen ruuan valkuaisainepitoisuus, A-vitamiini ja muu lisätty ravinne, kuten liika tauriini ei ole koiralle hyväksi. Jos sä otat enemmän asiasta selvää, huomaat, ettei nämä ole pelkkiä väitteitä, kuten sun toteamat asiat on. Jos sä pystyt jotenkin todistamaan oikeiksi sun väittämät, opin mielelläni asiasta uutta. Nyt vaan on niin, että sulta tulee pelkkiä oman mielen olettamuksia ja se ei paljoa vakuuta…

Jakke: ”kissan ruuat sisältää erilaisia aineita kuin koiranruuat”
LSE, taas kerran. Mitkä ovat ne erilaiset aineet?
A-vitamiinissa ei ole eroja.

TV: Minäkään en ole niin perillä kissojen ruokinnasta. Mutta jotkut lisäaineet mitä näissä kissojen ruissa on, voivat olla hyvinkin haitaksi koiralle. Itse en käytä laisinkaan lisäaineita koiralle.

LSE: Niin ja kissanruuassa tuskin on koirille myrkyllistä ainesosaa, mutta jos jotain ainesosaa on enemmän kuin koiran keho pystyy käsittelemään, niin silloin syntyy se ongelma (edit: siis oikeasti kehon säätely on tuntematon ilmiö?)

JK: Eikö noissa ole samoja lisäaineita molemmissa?

TV: esim sen tiedän että dallujen virtatiet ei kestä korkeaa proteiinia usein ja tulos voi olla hyvinkin kivulias.

HH: Haluaisin tietää, mitä ne lisäaineet ovat, jotka ovat koiralle haitallisia? Monet lisäaineet ovat varmasti myös haitallisia kissoille. Jos katsoo esim. markettien halparuokia, niin väristä sen jo näkee.
Ja niinkuin sanoin, tuskin ja toivottavasti kukaan syöttää koiralleen pääasiallisena ravintona kissanruokaa, vaikka siinä ei mitään myrkyllistä olisikaan. Mutta esim. palkkanameina kissanruoka tuskin tekee koiralle vahinkoa. Jos tekee, niin haluaisin vieläkin niin faktoja asiasta.

MF: Fosfori vois olla yksi, jota kissan ruuassa on koiralle haitallinen määrä.

TV: BHA, BHT ja etoksikiini sekä natriumnitriitti, ne lisäaineet on usein eu hyväksymiä lisäaineita. Näitä mä vältän

HH: Esim MF:n laittamat vertailukohteet molemmat sisältävät fosforia n.1.4%, joten ei fosforin määrässä eroja ole. (edit: Cardiganin kissanruuassa 1,4 %, koiranruuassa 1,42 %)

 

Proteiini, se pieni ero

HM: Jos kissan ruokaa ei saa antaa koiralle niin miksi ihmisten ruokaa saa.. hmmm.. ennemmin syöttäisin kissan ruokaa koiralle kuin koiran purkkiruokaa, joka sisältää 4% lihaa.. paljonko on liikaa proteiinia koiralle?

LSE: Liiasta proteiinista koiralle voi tulla esim. suolistosairaus. Valkosoluihin kuuluvat tulehdussolut, kuten lymfosyytit ja plasmasolut vaikuttaa koiran elimistön immuunivasteeseen. Liiasta proteiinin saannista (kuten kissanruuasta) näitä tulehdussoluja kertyy liikaa koiran suoliston seinämään aiheuttaen koiralle kroonisen tulehdustilan suolistossa. Mutta kuten sanoin, pari nappulaa silloin tällöin tuskin aiheuttaa tällasta tai muutakaan vaivaa. Toki jos koiralla on joku muu altistava tekijä, niin kissanruoka vain nopeuttaa sairastumista.

Jakke: Nyt meni enemmän kuin paljon pieleen protskujen suhteen. Liika proteiini ei tee yhtään mitään muuta kuin lisää pissaamista kun ylimäärä poistetaan munuaisten kautta. Missään nimessä ravinnon aminohapot eivät aiheuta tulehdustilaa, eivät suolistossa ja vielä vähemmän muualla elimistössä.
Jos jokin aiheuttaa tulehdustilan suolistossa, niin se on liian korkea hiilihydraatti – jotka ovat muuten suunnilleen samoissa nekin koirien ja kissojen ruuissa; se siitä puhtaammasta lihansyöjästä.
Yrität siis sanoa, että jos koiralle antaa korkeaproteiinista ruokaa, kuten vaikka Orijenia, Acanaa, RC:tä tai muuta high active ruokaa, niin koira sairastuu? Vai onko kissojen ruuissa sitten jotain ihan erilaista protskua kanasta ja muista?
Ihan oikeasti – yrittäkää edes

HM: Nii ku eikös liha oo proteiini pitoista? Jätänkö nyt lihat antamatta koiralle, ettei se sairastu.. täh..

HH: Niin. Eiköhän siitä ole enemmän haittaa, jos koira saa liian vähän proteiinia, kuin liian paljon?

JK: Ymmärtääkseni (saa korjata jos olen väärässä) kissa ei kaipaisi likikään samoja määriä hiilareita mitä koira – kissa ei tarvitse sitä ollenkaan? Silti sitä viljanpaskaa ja sokeria yms tungetaan kissan ruokiin joten ne runsasviljaiset, riisimaissiset kissanruuat ei ole paras vertailukohde eikä paras eväs ollenkaan.

Jakke: JK – ei niitä hiilareita tarvitse koiratkaan. Niitä ängetään kustannussyistä kumpiinkin, niin kissan kuin koiransapuskoihin.

JK: Mutta kuitenkin vähemmän haittaa niistä on koirille kuin kissoille, pitkässä ja lyhyessäkin juoksussa?

Jakke: JK – ottaen huomioon että kuumatkin, niin kissat kuin koiratkin, ovat syöneet hiilareita isoissa määrin vuosikymmeniä, niin ei niiden haitallisuus ihan selvää ole. Mutta siitä voidaan lähteä, että ne ovat kehnompi ja halvempi tapa tuottaa energiaa kuin rasva – ja jos hiukankaan optimiin pyrkii, niin niitä kannattaa välttää. Mahdollisuuksien myötä tietysti.

KG: Kissanruoka ainakin on kalliimpaa ja lihapitoisempaa? : ) Koiranruuissa taas on kissalle aivan liikaa viljaa (riippuen toki koiranruuan laadusta), joten kissa voi saada niistä virtsakiviä pitemmän päälle! kissa on lihansyöjä, koira enemmän sekasyöjä.

PA: tää että koira on sekasyöjä on mulle ihan uutta ja pidän koiraa kyllä edelleen lihansyöjänä.

JK: Vai sanoako että pärjää sekaruuallakin? Mitä on sekaruoka tässä tapauksessa? Mä sanon sekaraato. Sellaisiksi muutkin varmaan kuvailis mun koiria

NP: miusta petoeläimet ei tarvii hiilareita. Koirat on raa’alla ja niin olis kissatkii jos perkeleen ronkelit syostus syömään. Mut minkäs teet ku ainoastaan friskies ja kitekat kelpaa?:o

MH: Koiran hampaathan on lihansyöjän hampaat, mutta kyllä koira on aika jätemylly… Noin maailmanlaajuisesti kun miettii mitä ne esim. vapaana ollessaan syö, siellä missä ne saa vapaana kulkea… Ja ammoisina aikoina ihmisten leirin ulkopuolella kelvannut kaikki mitä on yli jäänyt…
Tosin taas tämä kuuluisa ”paha” jalostus, on saatu kehitettyä koiria, mitkä ei pysty syömään oikein mitään…

PA: joo kyllähän ne syö mitä tyyliin annetaan tai ne saa.. mutta siis se otollisin ruoka koiralle ja mitä niiden kuuluisi syödä on pääasiassa liha.

MK: Eiköhän tää koiran sekasyöjä nimike tule siitä että se pystyy hyödyntämään myös kasviperäistä ruokaa, kissa ei.

Jakke: Eli melkoinen osa kissojen kuivamuonista pitää sisällään kateilla täysin turhaa ruokaa, joka siis toimii vain pirullisen isona kuitumääränä? Luulenpa vaan, että väite, että kissa ei kasvisperäistä kykenisi hyödyntämään, kuuluu myös sarjaan legendat.

Jakke: Kun tässä on vaan sellainen juttu, että koiran ruuansulatuksesta ei löydy mitään sellaista entsyymitoimintaa, jota ei olisi kissoillakin, ja joka sallisi koiralle kasvispuolelta paremman hyödynnettävyyden.

JK: Kissoilta kuuleman mukaan puuttuu juuri se pilkkomiseen tarvittava entsyymi? Koirilla se on. En kyllä koirapuolellakaan usko kasvis, puuro tai luupohjaiseen ruokintaan. Se ei varmaan enää liity tähän eikä mihinkään.

Jakke: En nyt ihan tiedä mikä olisi se entsyymi, kun koirilta puuttuu lähes kaikki kasvisperäisen pilkkomiseen perustuvat entsyymistö, mutta toki on mahdollista, että jokin hiilareihin liittyvä ero voisi ollakin – en ole riittävästi kissoja penkonut.
Jolloin päästään takaisin siihen, että mites kissojen kuivamuonat tähän kaavaan mahtuvat

JK: Viddu kun pelottaa puhella mutta amylaasi puuttuu kissalta?

Jakke: Ei kai sentään puutu. On se ainakin mitattavissa. Luulen, että tuo luulo liittyy siihen, että kissalla ei ole syljessä amylaasia. Mutta ei ole koirallakaan. Eikä hevosella, joka on aika puhdas vegaani Ihmisellä on, mutta ei sillä ole merkitystä ruuan sulatukselle.

JK: No siihen ”ne” vetoaa että se puuttuu ja siksi kissa ei voi käyttää kuin hyvin pienen määrän hiilareita?

Jakke: ”Ne” on yleensä ihan yhtä hyvin asioista perillä kuin ”joku”, ”yksi” ja ”koira-aitauksella”
Mutta joo, aika harvalla lajilla on amylaasia syljessä. Ei kumpikaan, niin kissa kuin koirakaan, kuulu tähän ryhmään. ja kuten sanottua, koska amylaasi lakkaa toimimasta vatsalaukussa, niin ei syljen amylaasilla ole merkitystä meillekään. Kissa kuitenkin erittää amylaasia, kuten koirakin, ja siitä syystä kissojen täysrehuissa voidaan käyttää viljoja – ja käytetäänkin.
Se on sitten hiukan oma linjansa, että kuinka paljon eroa koiran ja kissan amylaasituotannossa on. Se on kuitenkin oletettavaa, että ei kissa ole koiraa ”tehokkaampi”, eikä koirakaan tärkkelystä mahtavasti kykene hyödyntämään.
Jos tärkkelystä pilkkova entsyymi, vaikka sitten amylaasi, puuttuisi kokonaan, niin silloin olisi aivan sama onko ruuassa paljon vai vähän tärkkelystä – sitä ei saataisi ollenkaan pilkottua eikä kiertoon. Koiran, ja olen aivan varma että sama pätee kissoillakin, paksusuolen bakteeritoiminnasta ei ole apua tärkkelyksen pilkkomisessa muutoin kuin piereskelyn suhteen. Toki bakteeritoiminta hiukan auttaa, ja koska ravinto muuttaa niin ihmisillä, hevosilla kuin koirillakin paksusuolen bakteerikantaa huomattavan nopeasti, niin eiköhän sama päde kissoillakin – osa tärkkelyksen hyödyistä saadaan siis kuitenkin aina käyttöön.
Mutta edelleenkään mikään ei osoita, että kissan ja koirien täysravinnoissa olisi jotain ihmeellistä lajkohtaista eroa.

EF: Mä oon nyt reilut kuus vuotta ruokkinut tota kissaa lähes pääasiallisesti koiranruualla, ja elossa se on edelleen, vieläpä varsin hyvinvoivana. Tosin ei tää koiranruoka tule koiranruokasäkistä (paitsi jos kissa pääsee varastamaan sitä), vaan Murren Murkinan pakastelaareista lihan muodossa, ja välillä myös ihan tavallisten markettien lihaosastoilta (mm. possunkieli ja -sydän, satunnaisesti joku alennusjauhelihakin pääsee kissankuppiin). Tämä kissa ei saa tauriinilisää, ja kissoille tarkoitettuja monivitamiinivalmisteitakin tosi satunnaisesti ja reippaasti suosituksia vähemmän, eikä sekään ole näyttänyt haittaavaan. Kissanraksuja se syö lähinnä virikkeeksi, päiväannos on hurjat 10 grammaa, ja siitä voikin laskea, kuinka paljon niitä kaikkia salaisia ainesosia siihen mahtuu.
Ekat neljä vuottaan ennen meille tuloa sama kissa eli syömällä pihalta sitä mitä sattui löytämään, ja kyseistä raakaruokavaliota täydennettiin marketin märkä- ja kuivaruoilla (niillä värjätyilläkin!) Kuten tuosta voi jo näppärästi laskea, niin kyseinen kissa on nyt kymmenvuotias. Virtsakiviä ei ole ollut, hammaskiveä on putsattu kerran silloin kuusi vuotta sitten, maksan tai munuaisten kanssa ei ole ollut ongelmia, turkki kiiltää jne. Jännityksellä odotan, ehtiikö niitä ravinnosta aiheutuvia ongelmia tulla tuon kissan elinaikana! Vai tuleeko ne ongelmat ehkä sittenkin koiralle, joka syö ihan samoja lihoja samoista laareista?

JK: Mä luulen että toi ko. väittämä perustuu vaan markkinointiin. Ja että ajatellaan että koiralle olisi haitallista syödä kissanruokaa (puhun nyt marketti märkäruoasta ja nappuloista) kun siinä on niin paljon viljaa (ja sokeria). Mut sit päästäänkin siihen että onhan koiralle myös haitallista syöttää sitä Pedigreen märkäruokaa tms. vastaavaa p**kaa. Kysymys: Voinko antaa kissoille Friskiesin koiranruokaa kun äiti osti sitä meille ja sehän nyt sit muuten menee roskiin?…. Ah, ja siis märkäruokaa kyseessä.

JK2: ei haittaa hittojakaan koira syö kissan ruokaa kissa koiran ruokaa (vaihtokaupat) kaikki ok ja kissat on yleensä nirsompia ruokansa suhteen / täytyy olla parempaa EI myrkyllisempää , niin jotta näin meillä

JK: Kissan raksuista, esim. Applaws ilmoittaa hiilarit 13,5% (mm.perunaa) ja Orijen kuiduksi kuivamuonassa 3%. Tuolla välillä varmaan ”parhaissa” seikkailee nuo hiilarit. Meillä kissa syö max.25g teollista kuivaa ja loput lihaa. Mä nyt jäin tuohon amylaasin puuttumiseen kiinni kun sillä se hiilarien mahd pieni määrä kissoilla perustellaan mutta piip että oon surkea kvg, varmaan jotain uskottavaa tieteellistäkin löytyis?!

Jakke: Nopeiten varmaan löydät kissan plasman amylaasin viitearvot labroissa

Jakke: JK, kuitu ja hiilarit ovat eri asioita. Hiilihydraatti on sulavaa (periaatteessa) ja kuitu ilmoittaa aina sulamattoman kuidun määrän. Eli muut ruuat eivät seikkaile missään noissa väleissä. Mutta sen sijaan ne voivat seikkailla vaikka RC:n noin 30 prossan ja Applawsin 13 prossan välissä – paitsi että silloin rasva ja protskut eivät saa tipahtaa yhtään. Osasten summaksi kun täytyy tulla sata… Joten jos protskut on vaikka 25, rasva 20 ja muut ovat käytännössä vakioita ruuista riippumatta eli kuitu jotain max 4%, tuhka n. 10% ja vesi siinä hiukka vajaa 10% niin tuolloin hiilarien osuudeksi tulisi se 30 prossan luokkaa.

JK: Ala Jakke nyt perehtyä kissoihin ja niiden ruokintaan että päästään tästä, pliis

Jakke : JK – ei minun tarvitse. Minulla on perusasiat kunnossa.
– kissanruuat eivät käytännössä eroa koirien ruuista
– kissalla on amylaasientsyymi
– kissojen ruuassa on hiilihydraattia
– kissojen ruuissa ei ole poikkeuksellisen paljon A-vitamiinia
– koiralla ei ole mitään ongelmia A-vitamiinin kanssa
– koirien ruuissa on lisättyä tauriinia
Siinähän ne, tärkeimmät.
Valitan, mutta urbaanit legendat kissojen ja kissojen ruokien poikkeuksellisuudesta ovat vain niitä – urbaaneja legendoja

JK: Lähinnä ajattelin että ”ne” ja me muut voitaisiin hyödyntää sun ”loukkua” katiskan sijaan En tarkoittanut sitä suinkaan niinkuin se näyttäis ja ymmärsit. Vaan miksi se amylaasinperkele on joka paikassa jos se on urbaani legenda? Miksi sitä ei sitten ole jo kukaan kumonnut? Vai luenko mä niin vuosisadan vanhaa tietoa? Mutta jos palataan aiheeseen niin olen samaa mieltä.

JK2: vanha kiinalainen sanan lasku kin sanoo että hmm,,,eläimet tietää mitä voi syödä tulematta kipeiksi , jos lapselle annat liikaa herrkuja niin ”vatsan väänteitähän” siitä tulee ,suhteellisuus toimii joka suhteesa , rakkautta ,ravintoa ym,ym,

EF: Mä en oikein usko noihin vanhoihin kiinalaisiin sananlaskuihin sen jälkeen, kun on saanut lukea, miten moni elikko on kuollut syötyään vääriä huonekasveja, ksylitolia, suklaata tai jopa niitä varsinaisia myrkkyjä

Jakke: Tein nopean googletuksen amylaasista ja kissasta, ja ne viittaukset jotka väittävät että kissalla ei ole amylaasia, ovat joko puhtaasti harrastelijoiden kirjoittamia, jolloin toistetaan jotain mitä ollaan muualta kuultu, tai sitten myöhemmässä vaiheessa – usein ohimennen – mainitaan että puhutaan syljen amylaasista. Ne olivat usein (eli ne pari hittiä jotka jaksoin katsoa) enemmän tai vähemmän markkinointiin liittyviä juttuja. Sen sijaan lekurisivuilla amylaasi kylläkin mainittiin, mutta muistettiin myös kertoa, että kissoilla ei suuremmin ole koirien kaltaista haiman vajaatoimintaa. Ja jossain jopa muistettiin kertoa, että haima ei ole ainoa amylaasin tuottaja.
Joten sanoisin edelleen, että kyse on vain typistyneestä legendasta, jota kissaihmiset eivät viitsi kyseenalaistaa, koska se sopii kissamaailman imagoon.
En minä mitään kattikatiskaa tee. Ensin opetellaan hevosista. Katsotaan sitten joskus kun on eläkkeellä ja kiikkustuolissa silittelee jotain ylilihavaa leikattua kollia.

KG: mitenkäs Jakke selität erikoisruokavaliot kissoille? virtsakivienesto/niiden sulatus ruuat,munuaisten vajaatoiminta,maksan vajaatoiminta…jne?….noin ravintosisältöisesti? koska ne ruuathan poikkeaa sisällöllisesti toisistaan?….

KG: koirien sekaruualla tarkoitetaan ilmeisesti sitä kun niiden ruuissa ollut aina sitä viljaa mm. enemmän? ja kun kestävät paremmin kasviksia ruuassa kuin kissat?

Jakke: KG – mitä niissä pitäisi sitten selittää? Erikoisruokavalioita aivan kuten koirienkin vastaavat.
Ei koirat ”kestä” kasviksia yhtään kissoja paremmin – ja tällä tarkoitetaan varmaan sulavuutta. Viljojahan kissojen täysrehuissa on kuten koirillakin.
Meidän kissat aikoinaan söivät kylläkin hyvinkin suurella mielihalulla viherruokaa… usein suoraan kukkapurkista

EF: Mä oon ollut jo pitkään sitä mieltä, että varsinkin kissojen erikoiskuivamuona virtsakivien estämiseen/liotukseen on aika mätä keksintö. Jos lähdetään siitä olettamuksesta, että kissoille tulee virtsakiviä erityisesti liian kuivasta ravinnosta, kun ne ovat monet tosi surkeita juomaan tarpeeksi, niin tuntuu jokseenkin typerältä ajatukselta alkaa korjata sitä syöttämällä ihan yhtä kuivaa ruokaa, johon vain on lisätty tiettyjä kemikaaleja vähän niinkuin lääkkeiksi..

JK: Vähän niinkuin bensaa liekkeihin kuivamuona kuivamuonan aiheuttamiin ongelmiin?

Jakke: Hieman sama juttu koirienkin kanssa. Ylipäätään ainakin koirien ruuissa nuo funktionaaliset on enemmänkin vedätystä – hyvä esimerkki (taas) miten kontrollia ei ole rehuissa.
JK, ihan hyvä luonnehdinta.

 

Perusteiden kertausta

LSE: No niin Proteiineja on erilaisia. Valkuaisaineiden biologinen arvo määräytyy aminohappokoostumuksen perusteella. Eli vaikka valkuaisaine pitoisuus olisi korkea, mutta jotain tärkeää aminohappoa puuttuu, on sen ylläpitämä toiminto koiran kehossa vajavaista. Eläinten ruokapaketeissa ilmoitettava proteiinipitoisuus kertoo ruuan raakavalkuaisten määrän. Se ei kerro valkuaisaineen laatua tai koiran mahdollisuukia käyttää sitä elintoimintojen ylläpitoon. Totta on, että jos koira saa ruuassaan proteiinia yli tarpeen, ylimääräinen hajoaa energiaksi. Tässä hajoitustyössä maksa on se elin, joka muuttaa ammoniumin ureaksi ja jonka koira sitten kusee ulos sen kierrettyä munuaisten kautta. Kohonnut urean määrä taas tekee painetta munuaisiin, joka sitten taas vioittaa munuaisia. Kissanruuat sisältävät usein maksaa, joka taas sisältää kuparia ja joka taasen aiheuttaa liika saannilla maksavaurioita. Kissan ja koiran ruuissa on se ero, että kissanruuat on tehty vastaamaan kissan tarpeita ja koiran ruuat koiran tarpeita. Kissat tarvitsevat erilaisia valkuaisaineita ja erilaisia määriä kuin koirat. Väitän taas, mutta lopetan sen heti, kun lyöt puoltavia tutkimustuloksia omista väitteistäsi pöytään

LSE: Ja varmaan kissaruuassa on koiralle sopivia aineita lähes kaikki, mutta niiden suhteet pitäis olla tasapainossa koiran tarpeiden kanssa

Jakke: Tehdään tämä helpoksi sinulle – minun on aivan turha selittää sinulle yhtään mitään, koska et ota vastaan. Et ole myöskään opetellut perusasioita, joten minun on turha antaa sinulle yhtään mitään linkkejä. Silloin paras tapa oppia on oivaltaa itse.
Voisin pyytää sinua luettelemaan kissan ja koiran välttämättömät aminohapot, mutta tehdään lista lyhyemmäksi. Vastaapas näihin muutamiin:
– Mitkä aminohapot ovat kissalle välttämättömiä, mutta eivät koiralle?
– Miten kissanruokien raaka-aineet muuttuvät tuon takia suhteessa koirien ruokiin?
Muut voivat sillä aikaa tutustua mitä paineita munuaiset oikeasti kestävät: Munuaiset ja proteiini

Jakke: Kerro vielä, että millä ilveellä muuttelet samojen raaka-aineiden aminohappokoostumusta eri lajeille sopiviksi? Että kun ihminen syö kanaa, niin hän saa siitä eri aminohappokoostumuksen, kuin kun kissa syö kanaa, joka tietysti tuon oudon teorian mukaan saa ihan eri suhteissa aminohapot kuin koira, joka syö sen kanan.

NM: Mä en oo ennen kuullutkaan moista väitettä
Itse kun joskus kysyin erään koiran sekä kissanruoan valmistajan myyjältä, mitä niissä on eroa. Sanoi myyjä ettei ei mitään muuta kun vitamiinipitoisuudet ja maut. ( kissojen makuja oli.. ärgh. en mä ny muista niistä muuta ku peuran )

JK: Kissoillehan on niin maan kaikkea mutta kylläpä ne samat pyörii koirienkin ruuissa.

NM: ^juupjuup mutta tää oli nimenomaan tämän merkin, että kissoilla ja koirilla oli eri maut. Eli ”lihan”lähteet. Et muuta eroo heijän koirien ja kissojen ruoilla ei ollu

Jakke: Kissa on nirsompi. Eikä sen nirsouden parantamisessa toimi ihan samat kikka kolmoset kuin koirilla. Tai sitten kissojen vain annetaan olla nirsompia – en tiedä. Silloin kun meillä oli katteja, niin ei ne nirsoja olleet.

LSE: Mä en ole missään kohdassa sanonut, että kissalle välttämättömät aminohapot eivät olisi koiralle välttämättömiä. Kyse on niiden suhteista niin, että joissakin ruuissa niitä on koiralle liikaa tai liian vähän. Kissanruokien raaka-aineet eivät varmastikaan muutu miksikään, mutta koirille niissä on edelleen näitä liikaa tai liian vähän. Mä en muuttele samojen raaka-aineiden aminohappokoostumuksia eri lajeille sopiviksi vaan edelleenkin näitä aineita on kissan ja koirien ruuissa eri määrät erilaisia aminohappoja, kissolle kissojen ruuissa kissojen tarpeisiin ja koirille koirien ruuissa koirien tarpeisiin. Kun ihminen syö kanaa, hän saa siitä samat aminohapot kuin kuka tahansa, joka sen kanan söisi, mutta ihmisen elimistö käyttää näitä aminohappoja oman kehonsa hyvinvointiin on erilainen kuin koiralla tai kissalla. Ihan perus anatomiaa Ei sun tarvitse mulle selittää, kunhan väittelen Mutta kun sulla(kaan) ei ole mitään todisteita omien väitteidesi tueksi, niin niin kauan mä uskon omiani. Kyllä mä otan vastaan, utelias kun olen, jos sulla olisi edes jotain, mikä kumoaisi mun väitteet. Hyvästähän se itse oivaltaminen on, voi vaikka oivaltaa jotain uutta ja huomata olleensa väärässä

LSE: Lukemisen ymmärtäminen myös selkeyttää asioita aika tavalla…..

LSE: Ja jos tossakin on kissanruuanvalmistajan myyjä sanonut että erona on ”vitamiinipitoisuudet ja maut” niin jo ollaan asian ytimessä, kohdassa vitamiinipitoisuudet…..

Jakke: Enää viimeisen kerran. Ne suhteet on ihan samat, koska kissalla ja koiralla on yhtä ainoaa poikkeusta lukuunottamatta aivan sama tarve välttämättömien aminojen suhteen. Paitsi että koira tarvitsee niitä grammoina enemmän.
Eri eläimissä on hieman erilainen aminokirjo. Mutta miten tilanne muuttuu kun samat eläimet ovat aivan samalla tavalla vaihdellen ruuissa? Kun on nyt ymmärrettävä se, että ne välttämättömät aminot saadaan lihasta. Piste.
Kissalla JA koiralla on 10 yhteistä välttämätöntä aminohappoa: arginiini, fenyylialaniini, histidiini, isoleusiini, leusiini, lysiini, metioniini, treoniini, tryptofaani ja valiini. Kissalla on yksi enemmän, ja se on se kuuluisa tauriini – jonka saa luonnosta lihasta ja elimistä, ja kuivamuonissa se lisätään. Myös koiralle. Se, mikä säännönmukaisesti unodetaan, on että imeväiselle ja vielä vieroitusiässä olevalle koiranpennulle tauriini on myös välttämätön aminohappo.
Sen lisäksi on kissalla JA koiralla kaksi ehdollisesti välttämätöntä aminohappoa: kysteiini ja tyrosiini. Niin kissa kuin koirakin kykenevät valmistamaan niitä, jos vain saavat riittävästi metioniinia ja fenyylialaniinia. Eli nuo kaksi välttämätöntä ovat noille kahdelle ei-välttämättömälle ns. raja-aminohappoja (raja-aminohappo se, jota on vähiten ja joka silloin määrää paljonko muita voidaan valmistaa ennen kuin se loppuu). Ja taas kerran – kummassakin on samat tarpeet, mutta koira tarvitsee niitä grammoina enemmän, myös kissan kanssa samankokoinen koira.
Ja taas kerran: lähteenä on eläinperäiset.
Ei siis ole mitään mystistä kissan erikseen tarvitsemaa lihasuhdetta. Tauriini on ainoa ero, mutta myös koira saa sen ravinnostaan koska usein se on lisätty myös koirien ruokiin.
Muuten, myös kissa kykenee valmistamaan jonkun verran tauriinia, mutta ei riittävästi, jonka takia pennut saavat puutteen jos emä ei saa riittävästi.

NM: LSE – Nii enkä mä sitäkään siis tarkoita että ”myyjät tietää kyllä kaikesta kaiken satavarmasti” , kuhan sanovat jotain että saavat myydyksi . Siitäkin kun on jo aikaa, pari vuotta sitten messarissa kysyin. Oisko ollu niin että kissa tarvitsee vähän enemmän tai sitten lisäksi vielä jotain muuta vitamiinia. Siis tän myyjän sanojen mukaan.
Muthei, mullahan on kissoja ja koiria. Voisin vain tarkastaa ruokasäkin kyljestä mitä niissä on erilaista. Tai no, en voi, koska koirani ”barffaa”.
Mut hetkonen, voihan kissojakin barffata, barffaako täällä joku kissojaan? Samaahan tavaraa ne syö sitten kun barf koirat, vai annetaanko niille jotain lisiä?

Jakke: Kumma muuten että kukaan ei ole vielä huudellut kissan kyvyttömyyttä muodostaa beeta-karoteenista A-vitamiinia – koska se on toinen eri kissan ja koiran välillä. Mutta tietysti täysin merkityksetön kun puhutaan rehuista.

EF: LSE,  Oikeasti, se lukemisen ymmärtäminen voisi auttaa sullekin. Siis jos nyt kissojen ja ruokien ruokiin laitetaan ihan samaa kamaa, niin miten ne aminohappomäärät siinä vaihtelevat? Kissan kanaruoan ja koiran kanaruoan aminohapot ovat varmaan ihan täsmälleen samoja, ja niitä on jopa täsmälleen samoissa suhteissa, jos ne kerran koostuvat siitä samasta kanasta. Eikä edes lähdetä niihin vitamiineihin, kun ne eivät ole aminohappoja, eivätkä muuta ruokia tuossa suhteessa mihinkään.

Jakke: LSE varmaan yrittää selittää, että jos kissanruuassa on 90% kanaa ja 10% riisiä ja koirilla nuo suhteet ovat toisinpäin, niin silloin kissa saisi enemmän.
Periaatteessa noin, mutta ei käytännössä. Ihan taas kerran siksi, että oli kanan osuus mikä tahansa, niin siitä on saatava tarvittava määrä välttämättömiä aminoja. Jolloin TAAS KERRAN suhteilla ei ole mitään merkitystä, koska syötyjen grammojen on oltava riittävä ja koira tarvitsee kissaa enemmän niitä grammoja. Eli taaskaan ei niin kuin mitään oleellista eroa kuitenkaan saatu aikaiseksi.
Anteeksi huutaminen, mutta alan olla todella väösynyt näihin kaikkivoipiin suhteisiin – kun ne ihan oikeasti kertoo hyvin harvoin yhtään mitään hyödyllistä.

Jakke: Törmäsin aikoinaan yhteen muuten asiallisen oloiseen kissasivustoon, mutta kaksi pientä fibaa veivät pohjan. Ensimmäinen oli arginiinin hehkuttaminen kuinka se juuri tekee kissasta puhtaamman lihansyöjän. Kuinka masentavaa tuon saitin ylläpidolle täytyykän olla tieto, että koiralle arginiinin on aivan yhtä tärkeä välttämätön amino. Toinen olikin sitten jo pahempi virhe – kerrottiin, että koira ei tarvitse kuin 4% valkuaista, ja sitä verrattiin kissan suositusarvoihin.

LSE: Sitähän mä jo sanoin, jos tärkeää aminohappoa puuttuu (sen saanti on vajaa) niin on sen ylläpitämä toiminto koiran kehossa vajavaista Eli koiran kunto heikkenee….Ja jos koira syö grammoissa enemmän sitä kissanruokaa, saa se siitä liikaa sitä A-vitamiinia, joka ei edelleenkään ole maksalle hyväksi.. ja ne muut vitamiinit, mitä ei haluta keskusteluun mukaan…Mun mielestä tässä ketjussa oli paljonkin hyödyllistä, jos sen vaan oivaltaa. Itsestään se on kiinni, saako siitä mitään irti vai ei Mutta antaa olla. Mä olen myös vähän väsynyt kaikkivoipiin suhteisiin, varsinkin kun se ei johda mihinkään

Jakke: Kun se A-vitamiinikaan ei ole ongelma, ja useimmissa kissojen ja koirien rehuissa on sama määrä A:ta. Ja ne aminot saadaan niistä rehuista oli sitten kyse kissasta tai koirasta. Eli edelleenkään ei ole eroa.

LSE: Ai että kissanruuassa on saman verran vitamiineja kuin koiranruuassa? Että kissan vitamiinien tarve on määrissä sama kuin koiralla?

Jakke: ”useimmissa kissojen ja koirien rehuissa on sama määrä A:ta”
Jep. Suurin osa käyttää jo yli 20000ky/kg määrää.
Miksi kysyt vitamiinisuosituksista? Et sitten kuitenkaan käynyt katsomassa AAFCO:n suosituksia… kannattaisi.

LSE: Kysyin siksi, koska mun mielestä kissan ja koiran vitamiinien tarve on määrissä eri ja liikaa tai liian vähän jotain vitamiinia, ei varmastikkaan ole hyväksi. Kissanruokien vitamiinipitoisuudet on edelleenkin mun mielestä tehty kissoja ajatellen, kissojen vitamiinisuosituksia noudattaen ja koirien vastaavasti koirien. Ja jos haluaa antaa eläimelleen sille sopivaa ruokaa, miksi antaa koiralle kissalle suunniteltua, kun koirille on ihan omansa?

HM: joka valmistajalla taitaa olla omat vitamiini arvot, riippuen onko kissalle vai koiralla..

Jakke:  Vitamiinisuositukset on hauska juttu. Yhtä hauska niin kissoilla kuin koirillakin. Käytännössä rehuille löytyy vain yhdet suositukset ja koko maailma menee AAFCO:n minimimäärillä. Jokainen valmistaja kehuu omaansa tasapainoiseksi, ja silti merkkien välillä on pieniä eroja. Suurin ero löytyy A-vitamiinissa, suurin osa muista kulkee suunnilleen samoissa.
Mutta ne erot ovat valmistajien välillä, ei taaskaan eläinlajien välillä.
Voisihan tässä kopypeistata vaikka loppuillan eri valmistajien määriä ristiinrastiin kissojen ja koirien välillä, eikä niistä tulisi yhtään sen selvempää. Kun niissä ei ole mitään selvää – muuta kuin että määrissä ollaan suunnillaan samoissa mitoissa.

LSE: Jakke Lehtonen ”Kun se A-vitamiinikaan ei ole ongelma, ja useimmissa kissojen ja koirien rehuissa on sama määrä A:ta.” Ja hetken kohta perään ” Suurin ero löytyy A-vitamiinissa….” Pussi on se paikka missä jakke puheitaan pitää

Jakke: Huoh.  Yritetään vielä kerran. Sano missä kohtaa tipahdat kärryiltä.
– Koirilla ei ole ongelmaa A-vitamiinin kuvitellun yliannostuksen kanssa. Koira säätelee A-vitamiinin eritystä. Unohtakaa jo kaikki vanhat legendat vesi- ja rasvaliukoisten varastoitumisista, ne on mietittävä per vitamiini. Sama kyky on kaikilla lihansyöjillä.
– Suuressa osassa koirien kuivarehuista on täysin sama A-vitamiinipitoisuus kuin kissojenkin rehuissa. Osassa koirien kuivarehuista kylläkin käytetään alempaakin määrää, yleensä halvemmissa. Pointti on edelleenkin se, että koirilla käytetään samoja määriä kuin kissoilla.
– Kissojen kuivamuonien käyttö koirilla ei siis eroa mitenkään ”omien” ruokien käytöstä, eikä kissojen kuivamuonien käyttö koirille ole mikään ongelma (joka oli alkuperäinen kysymys) eikä myöskään päinvastoin.

Jakke: Ja jatkona:
Kissa eroaa kahdessa kohdassa oleellisesti koirasta, eikä kummallakaan ole mitään merkitystä kuivamuonien käytössä – eikä varsinkaan raakaruokinnassa.
– Kissalle tauriini on välttämätön aminohappo, mutta ei koiralle. Mutta myös koira saa tauriinin ruuastaan.
– Kissa ei kykene muuttamaan beeta-karoteenia A-vitamiiniksi, koira pystyy, mutta kehnosti. Mutta koira saa aivan saman A-vitamiinin ruuastaan.
– Mitään käytännön eroa ei siis ole yhtään missään.

LSE: Miten sä todistat sen, että koiralla ei esim ole ongelmaa kuvitellun A-vitamiinin yliannostuksen kanssa? Sun väite on ihan tuulesta temmattu, eikä mitenkään fakta tietoa. Ihan perus anatomia jo kumoaa sun väitteen. Jos noilla sun ravintosuosituksilla alkaa vaikka koiraa ruokkimaan, saa äkkiä todella sairaan eläimen. Sä voit noista rehuista laittaa niin monta juttua kuin huvittaa, ne ei silti muuta sitä tosiasiaa että jos koira syö sen määrän kissanruokaa, mitä se söisi koiranruokaa, koira saisi liikaa tai liian vähän sille tarpeellisia juttuja. Sä voit katsoa pussin kyljestä vaikka ruotsiksi ne tuoteselosteet, mutta jos vaikka koira syö normaalisti kilon päivässä koiran ruokaa, mutta söisikin sen tilalle kilon sitä kissan ruokaa, sen elimistö sairastuisi. Sä taidat olla tippunut kärryiltä jo ajat sitten, kun et vieläkään ymmärrä. Huoh, tai no oikeastaan Hih Siinä kissanruuasssa on katsos ne suositukset kissaa ajatellen, ei koiraa. Ihan niinkuin siinä koiranruokapussissa on ainekset laitettu koiraa ajatellen. Sä voit esimerkiksi ajatella asiaa niin, että erikoisruokavalion saanut syö samoja ruokia kuin muutkin, sillä erolla että hänen ruokavaliossaan on enemmän tai vähemmän niitä juttuja joita erityisruokavalion saanut tarvitsee. Ei se ole niin vaikeaa ja rautalankaa voi tunkea vaikka nenästä, jos se auttaa.

Jakke: Tuota… Ei ole edes mikään uusi fakta. Jos nyt sovittaisiin, että ei sotketa ihmistä tähän. Kun se on muutenkin niin ollut niin jumalattoman oleellista erottaa kissa ja koira.
KVG koiraeläimet ja A-vitamiinin eritys. Perusjuttuja. Löydät niihin viittaukset myös ihmisten tutkimuksista. Samalla löydät kissatkin.
Ihan oikeasti. Nyt puhutaan petojen perusaineenvaihdunnasta. Jos ja kun et ole siihen näämmä suuremmin perehtynyt, niin ehkä liika (väärä) varmuus ei ole ihan parasta politiikkaa tässä?
Sinulla on mennyt perusteet jo pieleen aminoissa, haluatko oikeasti jatkaa samaa vitamiineissakin?

Jakke: Et sinä kuitenkaan etsi. Mutta joku muu saattaakin tuntea mielenkiintoa. Näistä voi lähteä liikkeelle jos runsaudenpula iskee:
Schweigert et al. 1991 – koiraeläinten kyvystä erittää maksimissaan 60% A-vitamiinista (erittäiminen tarkoittaa siis poistamista ilman, että sitä varastoidaan)
NRC 1985 ja Golby et al. 1996 – A-vitamiinin myrkytystasoista, n. 50x annostus.

Jakke: ”koira syö sen määrän kissanruokaa, mitä se söisi koiranruokaa, koira saisi liikaa tai liian vähän sille tarpeellisia juttuja.”
Voi luoja! Jo varmaan tusinannen kerran – mitä hemmetin ”juttuja”? Kun kaikki ne sinun tähän asti tuomasi ”jutut” ovat kaatuneet samantien – ei päde aminojen kanssa (sama protsku, samat määrät), ei päde rasvoissa (samat rasvat, samat määrät), ei A-vitamiinissa (samat määrät), niin mitä ovat nämä ”jutut”?

LSE: Kissa ei ole mikään pieni koira. Niiden proteiinien, rasvojen ja vitamiinien tarve on erilainen. Kissojen pääasiallinen energian tarve tarve tyydyttyy proteiineilla, hiilihydraateista kissa ei sitä energiaa tarpeeksi saa. Koira ja kissa eroaa jo siinä, että kissalla on lyhyt suoli, etenkin paksusuoli, jossa hiilihydraattien fermentointi on puutteellista. Siinä missä kissa tarvitsee 29% proteiinia päivässä, koiralle riittää 12%. Kissanruoka siis sisältää koiralle liikaa proteiineja. Kissan keho tarvitsee metioniinia ja kysteiiniä paljon enemmän kuin muut eläinlajit, joten kissanruuissa on myös tämä huomioitu. Siinä missä kissan A-vitamiinin tarve on 100ug/100ml niin koiran on 50ug. Kissalla siis tuplasti enemmän. Ja sitä rataa….. Missä kohtaa näytit, että ei ole mikään uusi FAKTA? Eihän se ole edes vanha fakta….Mä olen puhunut kissoista ja koirista, jos sä olet sotkenut ne ihmisiin, niin katso vaikka vikipediasta niiden erot. Ei mulla ole perusteet pielessä, nekin sä voit vaikka googlata, jos se helpottaa sun tiedon saantia. Kannattaa kuitenkin katsoa ne tiedot muualta, kuin sun omasta blogista

LSE: Ne jutut on niitä mitä sä kirjottelet niiden ruokien sisältävän. Mä lyhennän ne vaan jutuiksi, kska en jaksa sitä samaa litaniaa joka paikkaan kirjoittaa.

 

Kissoja ja hiiriä

KR: Tää ketju on todella mielenkiintoinen! Mua on vaan jäänyt vaivaamaan kissojen barffauksessa yks asia. Aina kun siitä on puhe, ihmiset tuputtaa ensimmäisenä vitamiinilisää – koska sehän on kuulemma elintärkeää. Mutta hitto vie, eihän koirien kanssa barffaavat erillisiä vitamiinilisiä käytä? Kissan luonnollinen ravinto on hiiri, ja jos niitä pystyisi kissalle syöttämään, niin se pärjäisi sillä mainiosti. Ei se kissa Multicattia vetele naamaansa jälkiruoaksi. Miten kissa siis tarvii vitamiinilisää barffatessa, jos ruokavalio on yhtä monipuolinen kuin koiran kanssa barffatessa? Tän mä kyseenalaistan enkä tätä väitettä ymmärrä.

MK: haahahaa mä en kestä tätä keskustelua Ohimennen vielä kommentoin johki vanhaan kommenttiin että raa’assa lihassa protskuja 14-17% rasvaa yleensä alta 10% ja kosteutta/vettä noin 70%.. riippuen tietty vähän lihasta ja sen laadusta. ja jos rc energy 4300 vastaa rc fittiä energiapitoisuudessa niin siitäkin voi vetää jotain johtopäätöksiä. Fit kun on kissalle suht vähäkalorinen ylläpitoruoka ja 4300 koiralle tuhtia ruokaa. kuivamuonassa käytetään kypsennettyä ja/tai kuivattua lihaa, kuivatussa lihassa protsupitoisuus kaiken järjen mukaan korkeempi kun ei oo sitä kosteutta siinä laimentamassa.. vert. 500g raakaa ja 500g kuivattua lihaa. ja mitäs muuta muistan tästä ketjusta mihin piti jotain kommentoida. öö.. meillä kissa puoliks raa’alla ja puoliks teollisella. Raakaa siirrytään kokonaan sitten kun katti tottunut kaikkiin lihoihin ja syö ne eikä vaan leiki niillä/jätä niitä. Koirat pelkällä raa’alla.
hehe.. tuli napsittua juttuja sieltä täältä, mut en nyt jaksa ajatuksella lukea taikka kirjoittaa.. ja tuossa pitäisi lukea että fitti on kissalle suht vähäenergistä ruokaa, 4300 koiralle taas suht tuhtia

Jakke: MK, niin? Kyse on edelleenkin siitä, että voiko koiralle syöttää kissanruokaa ja silloin on verrattava samoja. Mutta minä en löytänyt montaakaan vahvempaa kissanruokaa, eli korkeampaa rasvaa – en tosin tehokkaasti etsinytkään. Mutta ihmettelen vaan, että kuinka hemmetin korkeaa rasvaa kotikissat sitten kuivamuonista tarvitsevat, koska luomusapuskoilla eli hiirillä ja myyrillä ei päästä lähellekkään tuota.

Jakke: HK, myös meillä menevät greyt 4800:sta korkeammalla rasvalla, joten tuhtius on tosiaan aika suhteellinen kysymys

HM: Joskus kokeilin dieetti nappuloita ja ihan haista paska hommaa.. kirjaimellisesti se paskan määrä oli järkyttävää eikä koira edes laihtunu. Ennemmin syötänkin enemmän proteiini ja rasva pitoista kun ei se näköjään lihota, vaikka annostusta vähän nostaa.

Jakke: Jos koira on 12% protskuilla, niin se menee minimisaannilla – se ei siis riitä mihinkään. Tavallisen kotikoirankin perussaanti on 25 paikkeilla ja jos liikkuu hiukankaan, niin ollaan 30:ssä. Joten ei, kissanruuista ei saa yhtään sen enempää ”liikaa” prostkua kuin samojen arvojen koiranruuista.
Oikeasti, mikä tässä on niin vaikeaa? 27 prossan kissanmuona on haitallista koiralle, koska saa liikaa protskua, mutta 27 prossan koiranruoka ei ole, koska se saa siitä riittävästi protskua. Tuossa on ehkä joku logiikka, mutta en kykene sitä löytämään…

Jakke: Kissa ei tarvitse metioniinia ja kysteiiniä yhtään sen enempää kuin koirakaan johtuen jo pelkästään siitä, että se ei voi sitä saada enempää luonnollisesta ravinnostaan kuin koirakaan. Itse asiassa koiralla on hieman suurempi tarve välttämättömistä. Ai miksikö, no vaikka se perhanan tauriinin takia, jonka valmistamiseen se tarvitsikaan… Niin mitä
Koiran paksusuoli on kokoon suhteutettuna aivan yhtä lyhyt kuin kissallakin, ja kyllä, hiilareiden (ja muiden) fermentoituninen on tehotonta. Joten taas kerran – missä se ero on?

Jakke Lehtonen LSE – Kyllä sinä sotket ihmiset koiriin ja kissoihin siinä vaiheessa kun alat kuvitella, että koira (ja se kissa) ei eritä A-vitamiinia, jolloin ylisaanti olisi jotenkin ongelmallinen.
Keskustellaan sitten A-vitamiinisuosituksista ja -saanneista kun saat yksiköt johonkin ymmerrettävään muotoon. Minä en tiedä mitä ihmettä on 100 ug/100ml ja mistä revit se 50 mikroa – ja mille koiralle se 50 mikroa meinasit antaa; chihulle vai bernhardilaiselle.

LSE: Ero on siinä, että sulla on kissan ja koiran anatomia sekä tarpeet hukassa. Ihan mielenkiinnosta kysyn, että syötätkö itse koirallesi kissanruokaa? Jos et niin miksi et? Jos syötät, niin onnea valitsemallesi tielle ja peukut pystyyn

Jakke: Kuivatussa lihassa on ihan yhtä suuri fosfori kuin märässäkin. Tietysti saat aina eri arvot, jos vertaat eri asioita – kannattaa verrata samoja, eli kuiva-ainetta. Vertauksesi 500 grammasta märkänä ja kuivana oli täysin ontuva jo siksi, että jos 500 grammalla kuivaa koira/kissa pysyy hyvänä, niin 500 grammalla märkää se laihtuu luurangoksi.

Jakke: En syötä, koska se on liian kallista ja pellettikoko liian pieni.
Vai hukassa Oletko huomannut miten sinulta menee pasmat sekaisin aina kun väitteesi romahtaa perusteilla? Sinun kannattaisi ihan oikeasti miettiä, että onko tuo toimiva asenne oppimisen kannalta. Ihan sama, ei ole minulta pois.
Edelleen odottelen, että mitä ovat ne ”jutut” jotka menevät sekaisin, ja mitkä nuo A-vitamiinin yksiköt oikeastaan ovat.

LSE: Ei mulla ole pasmat sekaisin, mä nautin tällasesta väittelystä Mä en ole huomannut vielä missään vaiheessa, että sä olisit jotenkin kumonnut mun väitteet jotenkin perustellusti. Yhden ihmisen mielipide ei mun mielestä vielä kumoa mitään…Ehkä se meni multa ohi huonon oppimisen takia? Mä kerroin jo mitkä ne ”jutut” on, enkä ole sanonut niiden menevän sekaisin vaan että koira saa niitä kissanruuasta osaa liikaa ja osaa liian vähän. Eihän se ole vaikea asia ymmärtää? Koiralla kun on edelleen eri tarpeet kuin kissalla näiden ”juttujen” saannin suhteen Tää on oikeesti ihan yksinkertainen asia, eikä siitä kannata hermostua Sun kannattaa googlettaa noita yksiköitä, se antaa sen itse oivaltamisen ilon, josta aikaisemmin kirjoitit. Mun täytyy nyt tältä erää lopettaa kun on tekemistä, mutta sä voit sillä aikaa vaikka katsella kissojen ja koirien kuvia ja etsiä niistä seitsemän eroavaisuutta?

HM: Nuo ruuat mitä Jakke laittoi, nehän on suht samoilla arvoilla. En ymmärrä nyt..

Jakke: Missa vaiheessa aloit kuvittelemaan, että
– ruokien koostumus
– aminohappotarve
– aminojen käyttäytyminen ja eritys
– A-vitamiinitarve ja eritys
– suolisto
– suoliston toiminta
ovat jollain tavalla mielipidekysymyksiä?
Minä en näe koirien ja kissojen välillä yhtään sen suurempaa eroavaisuutta kuin eri kissarorujen tai eri koirarotujen välillä. Nyt sitten yrität väittää, että näet ravintovaatimukset sitten jo kuvistakin?
Ei, minun ei tarvitse googletella yksiköitä. Mikrogrammalla millilitrassa ei ole ihan aikuisten oikeasti mitään roolia millekään, eikä se edes kerro mistään mitään. Jos haluat saanneista ja tarpeista puhua, niin saannin kohdalla puhut mikroista (tai KY:nä, ihan sama) per KA-kilo ja tarpeessa kerrot mikroina/KY:nä per EPkg tai MEkg.
Minä en nauti. Minulla on koko ajan sama tunne kuin yrittäisi selittää, että ei, aurinko ei kierrä maata ja maa ei ole kaiken keskipiste.

EF: Onneksi en jäänyt eilen odottelemaan tän keskustelun loppumista, tai ois jäänyt työpäivä välistä kokonaan.. Miten joillekin voi olla lähes mahdotonta tajuta, että sama valmistaja pussittaa käytännössä kahta samaa ruokaa erilaisiin pusseihin, ja markkinoi toista koirille ja toista kissoille? Kun mun mielestä on muutenkin jo aika typerää kuvitella, että joku RC olisi oikeasti kiinnostunut kissojen tai koirien parhaasta oman tilinsä kustannuksella..

Jakke: Joo ja ei. Ei kyseessä ole niinkään RC:n välinpitämättömyys tai ahneus. Bisnestähän ne tekevät. Kuin myös kaikki muutkin valmistajat. Nyt on kuitenkin huomattavaa se kuinka vaikeaa on hyväksyä se, että kaksi lihansyöjää onkin yllättäen <grin> melkoisen samalla viivalla ravintotarpeidensa kanssa.
Kai tässä on samankaltaisesta muutosvastarinnasta kyse kuin että menisi sanomaan salukin omistajallle, että juu on sulla ihan vaan tavallinen koira. Tai grey-ihmiselle, että ei sun rakkis kuitenkaan ole maailman nopein

LSE: Olkoon tämä mun puolesta tässä, mutta edelleen olet Jakke väärässä. Mitenkään sä et ole todistanut väitteitäsi oikeiksi, mitään tutkimustietoa tai faktaa siitä että mä olisin väärässä, niin silloin on mun ymmärrettävä, että kyse on vain sun mielipiteistä. Kyse on mielipiteistä silloin, kun sun mielestä ruokien koostumus
– aminohappotarve
– aminojen käyttäytyminen ja eritys
– A-vitamiinitarve ja eritys
– suolisto
– suoliston toiminta toimii niin kuin sinä väität. Mitään faktaa sä et ole siitäkään esittänyt, ainoastaan oman mielipiteesi, jota näköjään pidät oikeana. Munsta se ei mee niin, sä olet väärässä. Nää mun esittämät asiat on mun mielipiteitä ja uskon olevani oikeassa, kunnes joku sen vääräksi näyttää. Sitä sä et ole tehnyt. Sä olet väärässä kissan ja koiran ravinnon tarpeiden suhteen sekä niiden eroavaisuuksista, tai tässä tapauksessa sun mielestä samankaltaisuudesta. Jos joku väittää, ettei kissanruoka ole suunniteltu kissoja ajatellen ja samaa koirien ruuan suhteen, niin mun mielestä se väite on pelkkää huuhaata. Mutta olkoon, on turha tarjota kauhalla, kun lusikalliselle vaan on tilaa. Mun ei ole vaikeaa hyväksyä sitä, että kaksi lihansyöjää oliskin yllättäen melkoisen samalla viivalla ravintotarpeidensa kanssa, jos joku sen todeksi näyttää. Sä et ole näyttänyt todeksi mitään, vaan väität vaan asioita ja se ei tee sun väittämistä totta. Ihmisen, joka tituleeraa itseään guruksi, ei pidä olettaa, että muut häntä guruna pitävät pelkän kirjoittelun takia Sun sanomisten perään vois ihan hyvin laittaa tietojesi lähteen: Hattu

Jakke: Jokainen sinun _mielipiteesi_ ja _luulosi_ on kaatunut kuule ihan faktoilla. Niillä ei ole mitään roolia minun mielipiteideni kanssa.
Et sitten koskaan kaivanut esille esim. AAFCO:n profiileja? Haluatko niihin linkin? Ai niin, sinähän olet myös aminotarjonnasta sitä mieltä, että kyseessä on mielipide. Kun olet valmis hyväksymään sen, että lihan koostumus ei ole mielipidekysymys, niin kerro – siinä vaiheessa annan sinulle valmiiksi linkit AAFCO:n määrittelyihin koirien ja kissojen tarpeesta, NRC:n julkaisut miten niihin suosituksiin on päästy ja jopa saitin, missä saat selvitettyä aminokoostumuksen. Mutta sehän tietysti edellyttäisi, että vaivautuisit kaivamaan itse lähteiden mukaan tietoa – mites se olikaan sen A-vitskun kanssa?
No, en ole yllättynyt, että et ole missään vaiheessa. Sinähän et halua edes selvittää faktoja, jos olet tyytyväinen omiin mielipiteisiisi. No, ei sen puoleen – sinusta myös koiran ja kissan kyky säädellä A-vitamiinia on väärin ja vain mielipide, koska wikipediassa sanotaan toista _ihmisestä_.
Silloin kun sinulle näytetään mitkä ovat ravitsemukselliset tarpeet, ja kun sinulle näytetään kuinka suurta variaatiota on kuivamuonissa _valmistajien_ välillä, ei lajiruokien välillä, niin sekin on sinusta vain mielipide? Täytyy sanoa, että olen 10 vuoteen törmännyt yhtä hyvin valmisrehupuolen aivopesemään ihmiseen – markkinointiviestintä on uponnut enemmän kuin hyvin.
Et ole muuten vieläkään vaivautunut vastaamaan noihin avoimiin kysymyksiin. Etkä varmaan vaivaudukaan – sekin kun vaatisi että olisi edes hivenen kartalla siitä mitä väittää.
Kyllä, nyt minulla on aika hemmetin guru olo. Samalla tapaa kuin kun meidän 8v opettelee tällä hetkellä nelosen kertotaulua, mutta minä osaan ratkaista jopa yhtälöpareja – emme siis ole lähelläkään samaa tasoa tiedoissa ja taidoissa. Ero tulee siinä, että 8v opettelee – ei luule.

PA: oisko tosta mitään apua väittelyyn http://www.savionelainlaakari.fi/folder1/page11.html

Jakke Lehtonen Ei toi PA:n linkki suurtakaan lisäarvoa tuonut Tauriini onkin jo käsitelty ketjussa. Mutta ehkä tuo linkki lopettaa keskustelun aiheesta pystyykö kissa sulattamaan hiilareita vai ei.
Mutta tämä sai jo hiukan nauramaan: ”Jo yksi ateria, jossa ei ole lainkaan arginiinia, riittää aiheuttamaan kissan sairastumisen välittömästi.”

LSE: Yksinkertaisesti nyt: SINÄ ET OLE ESITTÄNYT VIELÄKÄÄN YHTÄÄN ASIAA, MISTÄ KÄVISI ILMI ETTÄ KIRJOITTAMASI ASIAT OLISIVAT FAKTAA. Sinä olet se, joka niitä ihmisiä liittää keskusteluun, sanoin jo aiemmin puhuvani kissoista ja koirista. Minä en ole puhunut lihan koostumuksesta, vaan kissan ja koiran erilaisista tavoista käyttää hyödykseen sitä mitä siitä lihasta saa. Faktojahan tässä mä yritän kokoajan selvittää, mutta kun niitä ei tule. Siihen asti mun täytyy tyytyä näihin omiin mielipiteisiin, joissa on sentään jotakin tietoa taustalla. Heti kun sä olet todistanut väitteesi kissan ja koiran ruokien yhteensopivuudesta oikeiksi niin mä vastaan niihin avoimiin kysymyksiin, jotka on nyt kyllä mennyt multa ihan ohi. Ehkä ne hukkui sinne lööperin perukoille

LSE: Oho, en huomannut tota sun seuraavaa postausta. Metsään menee kuule ja lujaa

Jakke Lehtonen Onko jossain jotain mihin voi päätään paukuttaa, mutta ei kuitenkaan sattuisi liikaa?
Sinulle ei kelpaa todisteeksi edes esimerkeillä, että ne ruuat eivät eroa toisistaan. Sinulle ei kelpaa todisteeksi edes esimerkeillä, että lihat ovat samoja. Sinulle ei kelpaa sekään, että koiran ja kissan aminotarve on yhtä poikkeusta lukuunottamatta sama (kuule joo, essentiaalien aminojen listat kuule saat ihan itse etsiä, perusravitsemusta). Sinä olet saanut tutkimusviitteet A-vitamiinin metoboliin. Sinä olet saanut neuvot miten löydät kaikki ruokien vaatimukset. Silti edelleen väität, että nämä ovat mielipiteitä etkä ole saanut kovia faktoja?
Tuota… näetkö koskaan mitään vaivaa tiedon etsimisessä? Siis etsitkö ylipäätään mitään tietoa koskaan mistään, vai rakennatko aina kaiken vain omien ajattelujesi varaan?

MH: Voi olla, mutta pelkällä lihalla syötetyt pennut on yleensä vääräsäärisiä, ja liian nopeasti kasvavia…Siis koirat…

Jakke: MH, jos pelkkä liha tarkoittaa tosiaan pelkkää lihaa, niin tietysti tulee ongelmia. Täydellinen kalsiumin sekä vitamiinien puute. Mutta jos tarkoitat laajalla merkityksellä, jolloin mukana on luuta, elimiä ja rasvaa, niin ei kasva. Siksi toiseksi ruualla ei kyetä säätelemään korkeuskasvua kuin erittäin pahoilla puutteilla, painoa kylläkin voidaan laihduttamalla ja lihottamalla.

EV: mun päivät paranee kun lueskelen näitä. jatkakaa.mut muakin alkoi kiinnostaa mihin koira tarvii enemmän sekaruokaa ja mitä tarkoitetaan sekaruualla? jos siihen liittyy kasvikset ja vilja, niin joku vois valaista miksi koira tarvitsee niitä enemmän kuin kissa?

MH: Kissa ei ole luonnossa osittain raadonsyöjä (ja jätemylly) niinkuin koira. En lähe enempää mukaan tähän kiihkoiluun.

PA: Mä en osaa koko hommaan sanoa muuta kuin että koiraa ei oikeen muissa asioissa kande verrata suteen paitsi siinä että niiden elimistöt on tänä päivänä samanlaiset .. ja susi saa vihreetä sen mitä sen syömässä eläimen mahassa on ja tämä ruokavalio on ideaali myös koiralle eli lihaa.. rasvaa.. sisäelimiä ja vähän kasviksia .

MH: Nyt en tiä sitten kuka on verrannut koiraa suteen???? Eri eläinhän se on?!

EV: suteen? joo mut se on koiraeläin. Ja mä oon sitten ymmärtänyt et monetkin kissaeläimet syö myös raatoja. Oikeestaan kysyin miksi koira tarttis niitä viljoja tms. mitä on vaikka kuivaruuassa. Ja miksi kissa niitä tarttis?

LSE: Ei kelpaa ei, koska tollakaan tekstillä sä et todista mitään. Edelleen sä olet mun mielestä väärässä, jos et nyt vielä ymmärtänyt. Kyllä mä haen tietoa. Kokoajan tämäkin aihe kiinnostaa mua enemmän ja olen siitä tietoa hakenut. Missään en vain ole törmännyt sun väittämiin, enemmänkin olen löytänyt tietoa siitä, miten erilaisia kissat ja koirat ovat ravintotarpeineen. Esimerkit ei kelpaa, koska ne ovat sun keksimiä esimerkkejä, eivät siis faktaa. Mun todellisuus ja kuvitelmat ei ole mennyt sekaisin, mutta sun taas on, kun luulet, että se mitä kirjoitat on totta, vaikka mitään tutkimustuloksia sinulla ei ole esittää. Mä sanoin, että nää on mun mielipiteitä ja sellasena mä ne pidän, kunnes toisin todistetaan. Todisteita ei ole tullut. Edelleenkään. Mutta mee sä paukuttaa päätäs johonkin, jos se on sun tapas käsitellä asioita. Paremmin asiat kuitenkin imeytyy sinne päähän, jos vaikka paukuttamisen sijaan lukisit jotain Hyvää yötä Jakke

Jakke: Koira luonnossa? Nyt kannattaa sitten määritellä että missä luonnossa.
Mutta ei, kissa ei syö raatoja. Jolla on edelleenkin mikä merkitys sille, mitä ohutsuolen läpi saadaan?

PA: MH ei kukaan tässä keskustelussa .. vaan tuo liittyi yksin koiran ruokavalioon.

EV: mä oon hiukan taas kaffella…jotenkin luulin et esim.leijonat syö raatojakin, mut ehkä siis tuoretta vaan. Tosin meidän kissa ei syönyt esim.hiirtä enää, jos se oli ”jäähtynyt”, eli pitäiskö mun lukea biologiaa taas vähän Mutta luulisin (huom.luulisin) että kissat ei luonnossa ainakaan viljaa syö. Eikä koirat. Enkä laske vilja-ateriaksi, jos jonkun hiiren mahassa on hiukan viljaa. Ennemmin se kuitu tulee sitten hiiren karvasta ja lintujen höyhenistä. Ja koira luonnossa ei ainakaan ole sama kuin koira jonkun talossa…

HP: Ei se susikaan niitä kasviksia syö jollei nälkää näe. Huuhaa puhetta tuo mahan sisällön syöminen. Lihat ne syö. Jos on niukkaa on, niin menee myös suolet ja luut. Koiran ja sudet elimistö ei ole samanlainen.

Jakke: LSE, tsekkaa ensin muutama kissojen ja koirien kuivamuonia. Katso mitkä ovat niiden oleelliset erot valmistusaineissa ja analyyseissä.
Sen jälkeen vilkaiset tämän: http://www.merckmanuals.com/
Sen jälkeen pidät pienen hengäshdystauon, ja mietit miten tuo suhteutuu niihin ensimmäiseksi lukemiisi analyyseihin, ja niiden eroihin niin valmistajien kuin lajiruokien välillä.
Sen jälkeen menet tänne: http://nutritiondata.self.com/
ja selvität miten niistä raaka-aineista suunnilleen tulee aminoja, ja miten taass tuokin suhteutuu paitsi ruokien koostumukseen, niin myös oletukseesi että jotkut omituiset raaka-aineiden suhteet vaikuttaisivat asiaan.
Voit myös vilkaista nämä: http://scholar.google.fi/scholar?q=meat+amino+acid+profile
Sen jälkeen opettelet sellaiset metabolin perusasiat kuin proteiinisynteesi sekä maksan ja munuaisten toiminnan. Voit aloittaa ihmisistä, ja siirtyä sen jälkeen kissoihin ja koiriin.
Ja käy nyt ihmeessä vilkaisemassa ne A-vitamiinilähdeviitteet.
Kun olet nuo mennyt läpi, niin aletaan sen jälkeen uudestaan keskustelemaan että mitkä asiat ovat mielipiteitä ja mitkä faktoja.

LK: Tää on kyl mielenkiintonen juttu kun kaikkialla väitetään että kissanruoka on haitallista koirille mutta en nopealla googlettamisella löytänyt kyllä yhtäkään järkevää syytä miksi näin.

Jakke: Luulenpa vaan, että kissallekin alkaa raato maistumaan kun tulee tarpeeksi nälkä. Mutta ymmärtääkseni – joka siis perustuu ihan täysin luontodokkareihin – leijona syö kyllä kuollutta elukkaa, mutta ei mädäntyvää, ja hankkii mulkku raatonsa varastamalla ne vaikka hyeenoilta.

LK: Yhdellä lemmikkiliikkeen sivulla oli tämmönen väittämä ”Kissan ruoka on huomattavasti proteiinipitoisempaa kuin koiranruoka, eikä ole koiralle hyväksi, jos se jatkuvasti syö kissanruokaa” Mutta siis koiranhan pitää just syödä proteiinipitoista ruokaa? Lihassahan on tosi paljon proteiineja jne.
Enkä kattonut niin tarkkaan noita vertailuja että oliko tosissaan niin edes että kissanruuassa olis paljon enemmän proteiinia kun koiranruuassa?

Jakke: Ei ole. Jutellaanko Orijenista Tai ylipäätään mistä tahansa high energy ruuasta. Koiralle, aivan kuten kissallekin, on ihan se ja sama paljonko se saa liikaa protskuja, kunhan se ei ”syö” rasvan osuutta – edelleenkin tuhka ja muut suojarvintoaineen ovat käytännössä vakioita.

LSE: En mä ehdi nyt näitä selaamaan, kun on tota perhettä tossa, mutta ekan katoin ja siinähän selvästi sanotaan että kissojen ruokavalion vaatimukset on erilaiset kuin koiralla ja voi tulla ravitsemuksellisia puutteita, kun ruokitaan samalla tavalla kuin koirat. Esimerkiksi toisin kuin koirat, kissat vaativat ravinnosta arakidonihappoa ja tauriinia. Kissat vaativat myös suurempia määriä rasvaa ja proteiinia kuin koirat, sekä aminohappo arginiinia, niasiinia ja pyridoksiina (vitamiini B- 6 ). Eli taas päästään siihen, että kissojen ja koirien ravinnosta saatavien hyötyjen tarve on erilainen. Mä katon noi muut myöhemmin, mutta toi eka linkki nyt kyl kertois sen, että mä olen oikeassa. Kiitos sulle

Jakke: Lihassa (riippuen tietysti lihan laadusta ja eläimestä) on märkäpainosta noin 17 prossaa protskuja – kuivapainosta luokkaa 40-50%. Mutta edelleenkin useimmat syöttävät ”laihemmallakin” kuivamuonalla enemmän grammoina, koska antavat kuivana tai vähemmällä vedellä turvotettuna – harvempi laittaa joukkoon vettä suunnilleen suhteella 1/3 kuivaa, 2/3 vettä – eli kuivamuonia eräällä tavalla ylisyötetään. Ja niitä välttämättömiä aminoja on sitten protskusta luokkaa 15% – taas riippuen lihan laadusta ja ruhon osasta.
En tiedä yhtään miten tämä tietoisku – joka sekään ei ole mielipidekysymys – liittyy asiaan, mutta ehkä se menee otsikon liika protsku alle.

 

Katiskamies

MB: Mää nyt tunkeudun tähän ketjuun siks aikaa et saan ratkaistua yhden asian….Onks tai siis ootko sää Jakke tuo katiska-mies? Muuta mulla ei sit tähän ketjuun ollutkaan, vaikka mielenkiinnolla seurasinkin

Jakke: MB – joo, olen mä katiskamies. Hassu ilmaisu

Jakke: LSE – koiralle arakidoni on välttämätön. Edelleen se ainoa ero on tauriini. Rasvassa meni pieleen, kuin myös protskujen suhteen. Oikeastiko luulet, että kummankaan tarve on vakio kissalla tai koiralla? ja nyt ollaan niin perusteissa, että en edes vaivaudu selittämään miksi ne eivät ole vakioita. Älä katso minimivaatimuksia – niillä pysyy hengissä, mutta lyhyen aikaa ja pirun sairaana.
Nyt kun olet vilkaissut kuitenkin (vihdoin ja viimein) ne tutkittuun tietoon perustuvat ruokien saannit – kuten huomaat, ei nämä ole mielipiteitä – niin nyt kannattaa sitten selvittää, että miten nuo snadit heitot – jotka ovat muuten yksilöjen välillä suuremmat niin kissoissa kuin koirissakin kuin lajien välissä, taas – suhtautuvat siihen, mitä vaikka lihasta ja elimistä saadaan ja mitä säkit tarjoavat.
Alat kohta päästä jyvälle miksi noilla lajieroilla ei ole merkitystä – vinkki: sama ruoka ja samasta ruuasta saatavat ravintoaineet.

LSE: En luule, enkä ole niin väittänyt, niin siksi mun ei tarvitse edes selittää.

Jakke: Olet väittänyt aika moneenkin asiaan, joten on täysin mahdoton hahmottaa mitä uskot tällä kertaa olleesi väittämättä.

LSE: Niin ja tossa sun linkissä kissanruoka sisältää enemmän kaikkea…..
Ei ole vaikea hahmottaa, kun ymmärtää lukemansa. Ei siihen uskoa tarvita.

HM: Katsoitko LSE noi Jaken laittamat ruuan sisällöt?

LSE: Katsoin.

HM: Niissäjän oli melkolailla samat suhteet

Jakke: LSE, selitäpä nämä erot:
Royal Canin Fit 32
Royal Canin Indoor 27
Applaws Dry Chicken
Friskies Indoor Delights
varsinkin miksi muut eroavat suhteessa Friskiesiin olisi kiva kuulla – sinähän sanoit, että nämä kaikki ovat nimenomaan kissoille suunniteltuja. Ja nyt ei siten riitä paljoin viljelemäsi ”tietysti” ja ”mielestäni”.
Kun olet nuo penkonut, niin seuraavaksi saatkin sitten selittää määrätyt yhtäläisyydet koirien ruokiin ja miksi erot kissan ruokien välillä ovat suuremmat kuin vastaaviin koiranruokiin.

LSE: Siis, nyt en ymmärrä mitä sä tahdot mun selittävän, kun tuolta ne erot näkee, mutta laitetaampa sitten tännekin. Tossa kissanruuassa on…
Raakavalkuainen 32,0 %
Rasva 15,0 %
A-vitamiini 17000,0 KY/kg
Tauriini 2100,0 mg/kg
Kun taas koiranruuassa:
Raakavalkuainen 25,0 %
Rasva 14,0 %
A-vitamiini 13000,0 KY/kg
Tauriini 800,0 mg/kg
(edit. koko sisällön, analyysin ja ruokintasuositusten kopypeistauksesta valitsin nuo oleellisimmat näkyviin)
Haluatko sä mun nyt laskevan tähän noiden pitoisuuksien eroavaisuudet? Kuten esimerkiks sen ihan alkuun että kissanruoka sisältää raakavalkuaista 32,0% ja koiranruoka 25.0%? Etkö sä itse näe tuolta, että kissanruuassa on raakavalkuaista enemmän? Pitääkö mun nyt yksitellen käydä nää kohta kohdalta läpi ja selittää sulle, mikä niissä on erona? Esimerkiks vaikka, että luvut on erilaiset? Vitamiinien kohdalla hyvinkin erilaiset. Sitäkö sä haluat mun selittävän? Tätähän mä olen kokoajan sanonut. Ruuissa on eroja

LSE: Vai halusitko sä jonkinlaisen selityksen tuoteselosteesta? Kissanruoka: kuivattu siipikarjanliha, riisi, maissi, maissigluteeni, kuivattu sikavalkuainen*, eläinrasvat, kasvikuidut, hydrolysoidut eläinvalkuaiset, vehnä, vehnäjauho, juurikaskuitu, hiivat, kivennäisaineet, soijaöljy, kalaöljy, kananmunajauho, hydrolysoitu hiiva (mannaanioligosakkaridien lähde), isosamettikukkauute (luteiinin lähde).
LISÄAINEET (kg:ssa): Ravitsemukselliset lisäaineet: A-vitamiini: 14400 KY, D3-vitamiini: 700 KY, E1 (Rauta): 34 mg, E2 (Jodi): 2, 6 mg, E4 (Kupari): 6 mg, E5 (Mangaani): 44 mg, E6 (Sinkki): 145 mg, E8 (Seleeni): 0, 09 mg – Säilöntäaineet – Hapettumisenestoaineet.
RAVINTOAINEET: Raakavalkuainen: 32% – Raakarasva: 15% – Tuhka: 6, 9% – Raakakuitu: 4, 4%.
Ja koiranruuassa: maissi, maissijauho, vehnäjauho, kuivattu naudan- ja sianlihavalkuainen*, kuivattu siipikarjanvalkuainen, eläinrasvat, vehnä, hydrolysoidut eläinvalkuaiset, kivennäisaineet, juurikaskuitu, kalaöljy, soijaöljy, hiivat, hydrolysoitu hiiva (mannaanioligosakkaridien lähde).
LISÄAINEET (kg:ssa): Ravitsemukselliset lisäaineet: A-vitamiini: 13100 KY, D3-vitamiini: 800 KY, E1 (Rauta): 55 mg, E2 (Jodi): 5, 5 mg, E4 (Kupari): 11 mg, E5 (Mangaani): 72 mg, E6 (Sinkki): 215 mg, E8 (Seleeni): 0, 14 mg – Säilöntäaineet – Hapettumisenestoaineet.
RAVINTOAINEET: Raakavalkuainen: 25% – Raakarasva: 14% – Tuhka: 6% – Raakakuitu: 1, 2% – Kg:ssa: Mannaanioligosakkaridit: 0, 5 g – Omega-3-rasvahapot: 5 g sis. EPA/DHA: 3, 1 g.
Mitä tätä selittelemään. Eroja on

LSE: Vai pitääkö annosteluja selittää? Jos mun 80 kiloinen koirani vetäis tota kissanruokaa sen mitä se syö normaali koiranruokaa, veikkaisin, ettei sen vointi olis kovin hyvä?

Jakke: Mihin veikkauksesi perustuu?
Mutta selitä ihan ensin ruokien väliset vaihtelut – miksi ne eroavat toisistaan niin paljon (se väite kissoille suunnitelluista ruuista) ja miksi niiden analyysit heittävät yli noinkin reilusti (minimi)suosituksista?
Sen jälkeen otetaan käsittelyyn koiranruuat suhteessa noihin kattien sapuskoihin.

Jakke: Miksi Orijen sisältää enemmän portskua kuin kissojen ruuat? Miksi kissojen proteiinimäärät eroavat, vaikka koko ajan puhut yhdestä arvosta? Miksi löydän vaikka kuinka paljon koiranruokia, jossa on enemmän kuin tuo sinun tarjoamasi 25%? Miksi löydän aika paljon kissanruokia, joissa on vähemmän proteiinia kuin tuo sinun tarjoamasi 32%?
Lyhyesti sama mitä olen kysyny sinulta jo pitkään – miksi vaihtelu merkkien välillä niin kissan kuin koirienkin ruokien suhteen on suurempi, kuin mitä vaihtelua löytyy kissan ja koiran ruokien välillä samalla energiamäärällä eli vastaavissa ruuissa?
Vilkaise ohi mennen myös niitä suojaravintoaineita.
Summa summarum: koirien ja kissojen ruuissa ei ole eroja lajien välillä, ainoastaan merkkien välillä, joten ei myöskään ole mitään erikseen kissoille tai koirille suunniteltuja kuivamuonia – paitsi säkkien painatuksissa. Ja koska eroa ei ole, ja proteiini- ja rasvavaatimukset seuraavat yksilön tarpeita (rasitus, elinolosuhteet, koko jne), niin koiralle kissanruoka ja kissalle koiranruoka ei ole mikään ongelma – kunhan kissa saa tauriinin.
Ai joo. Mielipidekysymyshän tämä taas oli, vai?

LSE: Mun veikkaukseni perustuu tohon sun linkkiin ja näiden ruokien eri pitoisuuksiin. Miksi mun pitää nyt selittää näiden ruokien väliset vaihtelut? Sä väitit, että ne on kaikki samaa ja toi sun linkki näyttäis, ettei ole. Miksi mun pitää selitellä sun linkkejä, etkö osaa itse tulkita niitä? Tottakai niissä on eroavaisuuksia, koska toinen on kissanruokaa ja toinen koiran.

Jakke: Laittelin noita turhia välilehtiä kiinni ja lukaisin kuitenkin läpi sen yhden elukkalekurin jutun kissojen ruokinnasta – PA:ko sen laittoi, ei muista enää.
D-vitamiinin suhteen oli selvä virhe. Kissakaan ei tee auringonvalosta D-vitamiinia, vaan sen on saatava se ruuastaan.
Ja ennen kuin taas keksitään, että tämäkin on mielipidekysymys ja ihan varmasti kissa tykkää maata auringossa D:n takia, niin kannattaa vilkaista nämä läpi:
http://vet.sagepub.com/content/48/2/389.long
http://jn.nutrition.org/content/129/4/903.full

Jakke Lehtonen Voi luoja… Siinä oli neljä ruokaa, kaikki _kissan_ruokia ja jokainen erilainen. Selitä nyt ne erot, miksi niissä mennää alle koirien ruokienkin.

Tässä vaiheessa vasta oivalsin, että LSD LSE ei ollut koskaan vilkaissutkaan linkittämääni neljää kissanruokaa, vaan oli hypännyt aivan ketjun alkuun ja kopypeistannut sieltä kissa vs. koiranruokalinkit. Tämän vertailun olisin halunnut hänen tekevän:

RC FitRC IndoorApplaws ChickenFriskies Delight
proteiini32 %27 %47 %30 %
rasva15 %13 %20 %9 %
A-vitamiini17000 KY17000 KY25305 KY10000 KY
tauriini2100 mg/kg1900 mg/kg2000 mg/kg1200 mg/kg

Jakke: Ja keksi samalla selitys, miksi ne eivät mistään oleellisilta kohdin eroa saman valkuaisen ja rasvan koiranruuista.

LSE: Voi luoja…siinä toisella sivulla oli neljäkymmentä ruokaa, kaikki koiran, jokainen erilainen, jopa niiden kissanruokien kanssa. (edit: vihdoin… vihdoinkin hän ymmärtää, että kissanruokien sisällä on enemmän vaihtelua kuin kissan- ja koiranruokien välillä!)

LSE: Nyt mun pitää siis selitellä sulle eroja, jotka sä olet löytänyt, ensin väitettyäsi, että ne ovat kaikki samaa….Jos sä olet jo oivaltanut, että niissä on eroja, oivallat varmaan kohta myös sen, etteivät ne ruuat ollutkaan samanlaisia

HM: Noiden ruoka linkkien perusteella taidan alkaa lisäämään kissan ruokaa meidän koiran ruuan sekaan.. mun silmään ei osunut nimittäin esim. c- vitskuja meidän säkistä

LSE: Ja jos sun mielestä 32% ei eroa 25%;sta, mikä oli näissä ruuissa raakavalkuaisten määrä, niin sille mä en voi mitään. Mun mielestä luvut eroavat toisistaan kyllä. Jos rasvan 15% on sun mielestä sama kuin 14%, on sekin sun näkemys asiasta. Mun mielestä ne eivät ole sama luku. Mene nukkumaan. Ehkä aamulla ajattelet selkeämmin.

 Jakke: Kyllä pitää [selittää], koska sinun mielestäsi kissojen ruuat ovat yhdenmukaisia.
Nyt kysyn ihan suoraan, ilman vittuilua: ymmärrätkö mitä tarkoittaa, että verrataan energialtaan samanlaisia ruokia? Sinulla on ihmeellinen tarve laittaa rinnakkain erilaisia asioita, ja nyt tuli mieleen, että et ehkä vain tajua mistä puhutaan.
Otetaan kissojen ruoka, joka on 30/20 ja koirien ruoka, joka on 30/20, niin ne ovat energialtaan samanlaisia – eikä niiden koostumuksellakaan ole mitään käytännön eroja.
Tai voidaan laittaa rinnakkain kissojen ruoka 26/16 ja koirien ruoka 26/16, jolloin ne ovat energialtaan samanlaisia ja verrattavissa – jolloin taas huomataan, että niiden koostumuksessa ei ole käytännön eroja.
Mutta voit verrata kissojen 26/16 ruokaa koirien 30/20 ruokaan yhtä vähän kuin toisinpäin.

JS: Aaaaaaa, tässä tais olla nyt kyseessä perinteinen keissi, missä harrastetaan jotain intiimiä välimerkin kanssa…. Eihän ne luvut jetsulleen samat ole, vaan ei niin järkyttävällä tavoin toisistaan myöskään poikkea. Samoja aineita molemmissa. Ja jos kysymys kuului että kuoleeko koira jos se syö kissanruokaa, niin todennäköisesti ei kuole. Vaimitähäh..

Jakke: Olen tässä samaan aikaan ruokkinut laumaa. Nojailen nyt käsi poskessa ja katselen tuota lähintä kippoa. Siinä on noin 800g sikanautaa, 100g naudan maksaa, päälle puoli desiä kalaöljyä, ikean kahvikupillinen 31/20 kuivamuonaa (kaikesta huolimatta koirien, ei kissojen – vaikka arvot kissojen ruokien ovatkin.. hmmm), 50g BCAA-aminohappoja, D:tä, sinkkiä, kalsiumia, kreatiinia ja teelusikallinen pellavarouhetta.
Nyt mietin, että uskallanko ollenkaan antaa tuota. Siinähän menee nyt ihan aminohapot sekaisin, protskumäärä on aivan liian korkea ja onkin kissoille suunniteltu. Ca/P-suhdekin on mitä on. Kuoleeko koira nyt? Muuhun kuin vanhuuteen?

 

Imperiumin vastaisku (TLDR-varoitus)

PA: Kyllä se niin on että ei se evoluutio ole koirassa muuttanut tuota elimistöä .. siis koiran ja suden elimistö ovat suht samanlaiset.. ja metsästäjien mukaan susi syö myös mahalaukkua ja sen sisältöä ja juurikin sen takia että sen sisällön kanssa on joku merkitys ruuansulatukseen.

HP: ”Suden ruokavalio koostuu yli 90-prosenttisesti eläinperäisestä ravinnosta. Ihmisillä on usein virheellisiä käsityksiä suden ruokailutavoista. Susi ei aloita ateriointiaan saaliseläimen vatsan sisällöstä. Tähän myyttiin törmää usein ja esim. barffaajat perustelevat kasvissoseiden tarpeellisuutta tällä pseudofaktalla. Susi ei myöskään syö saalieläimen luita kuin vain osittan ja mitä enemmän ruokaa on tarjolla, sitä vähemmän luita syödään. Susi aloittaa ruokailunsa takapaistista, sisäelimistä, rasvasta, verestä, turvasta ja kielestä. Luonnossa kalorit ja suojaravintoaineet ovat kortilla, joten luonnollisesti susi aloittaa syömisen ruhon ravitsevimmista osista. Lauma syö aikuista hirveä useamman päivän.”

PA: Niit tässä nyt kukaan ole puhunut siitä missä järjestyksessä ne sen elikon poskeen pistää.

EF: Tää [ketju] on aivan mahtavaa viihdettä! Ihan kuin väittelyä kaksvuotiaan kanssa, joka peittää korvat käsillään, laittaa silmät kiinni ja lallattelee argumenttien päälle.

LSE: No niin, tää kaksvuotias äkkiä jatkaa sen minkä ehdin, on sattunut jotain, missä mua tarvitaan enemmän kuin täällä, joten pikaisesti kirjotan vaan tän Ensinnäkin mä en pidä kissanruokia yhdenmukaisina, kuten sä luulet. Okei,
”Otetaan kissojen ruoka, joka on 30/20 ja koirien ruoka, joka on 30/20, niin ne ovat energialtaan samanlaisia – eikä niiden koostumuksellakaan ole mitään käytännön eroja.” Joo-o, mutta kun niiden koostumuksissa on eroja, vaikka lähes samat prosenttiluvut pussissa lukisikin. Joku jossain jo huomautti, ettei erot ole suuret, ei ole ei, mutta eroja kuitenkin on. Pussin kylkeen kirjatut proteiinimäärät, ei kerro proteiinien lähteitä. Sä voit lukea sen prosenttimäärän pussin kyljestä, mutta muuta se ei sulle sitten kerrokaan. Kissa tarvitsee ne ennenkaikkea lihasta, koira pärjää myös muilla proteiineilla. Kissa tarvitsee moninkertaisen määrän valkuaisaineita verrattuna koiraan ja se on huomioitun kissanruuassa. Koska suomessa ei tarvitse lainmukaan erikseen erotella tuoteselosteeseen valkuaisaineiden lähteitä, niissä on harvemmin kerrottu mitä ne ovat. Siis kissan ruuassa ne ovat erilaiset kuin koiranruuassa, mutta pussin kylkeen on molemmissa tapauksissa kerrottu vain % määrä. Aminohappojen määrä ja koostumus kussakin proteiinin lähteessä määrävät proteiinin laadun, sen biologisen saatavuuden. Korkelaatuisia proteiinin lähteitä kissalle ovat liha, kala, maksa, sydän ja kananmunat. Näistä löytyy kaikki kissalle elintärkeät aminohapot. Siksi kissan elimistö pystyy käyttämään näiden ravintoaineiden proteiinin 90-100% hyväkseen. Huonolaatuisia proteiinin lähteitä kissalle ovat kasvi- ja viljaproteiinit sekä teurasjätteet, kuten keuhkot, utareet, nahka sekä kaikki osat, joissa on paljon sidekudosta. Näitä kissan elimistö pystyy hyödyntämään vain pieneksi osaksi tai ei ollenkaan. Kissan elimistö joutuu koville sen yrittäessä hyödyntää näitä huonolaatuisia proteiineja, mikä jo osaltaan rasittaa ruuansulatuselimistöä. Samalla syntyy paljon aineenvaihdunnan kuona-aineita, mitkä rasittaa ja vahingoittavaa kissan munuaisia. Koirat taas saavat näistä kissalle huonolaatuisista proteiineista enemmän irti, kun taas kissoille hyvänlaatuiset proteiinin lähteet jatkuvasti käytettynä rasittaa koiran elimistöä. Lihan rasvapitoisuudet vaihtelee eri eläinlajin, teuraseläimen iän ja ruhonosien mukaan. Kissan ja koiran rasvan tarve on erilainen. Juu tottakai molemmat tarvitsevat rasvaa, mutta millaista… Rasvakin on pussin kyljessä ilmoitettu prosentteina ja jälleen rasvojen lähteet jää kertomatta. Vanhat teuraseläimet ovat rasvaisempia, rinta-, niska-, kylkipalat ovat rasvaisimpia ruhonosia. Liiallinen energia johtaa nopeaan kasvuun ja varastoituu rasvaksi. Nopean kasvun tuloksena luiden tiiviys heikkenee, niiden tuki nivelrustolle vähenee ja kasvavan painon rasitus nivelille ja luustolle voi aiheuttaa kasvuhäiriöitä. Koiraa ruokittaessa ruoka on mitoittettava niin, että rasvaa ei varastoidu vartaloon. Koiran ruuassa tärkeää ovat eri osien suhteet. Liiallinen rasvan osuus energiasta suhteessa proteiineihin aiheuttaa liiallista energian saantia ennen kuin proteiinitarve on tyydytetty. Tai toisin ilmaistuna, jos liian rasvaista ruokaa syötetään niin, että koiran paino pysyy normaalina, ravinnosta puuttuu proteiineja, kalkkia ja vitamiineja, joita tarvittaisiin. Ja taas se valkuaisaine, jonka tarve kissalla ja koiralla on erilainen… Valkuaisen laatua heikentävät metioiniinin, haaraketjuisten aminohappojen ja fenyylialaniinin alhainen pitoisuus. Näitä ei tarvitse myöskään pussin kylkeen painaa… Lihassa on fosforia 20-30 kertaa enemmän kuin kalsiumia, mutta kun proteiinin lähdettä ei tarvitse kertoa, on tämäkin jäänyt huomaamatta pussin kylkeä tuijottaessa. Kananlihan rauta- ja kuparipitoisuudet ovat alhaisia, sopii siis koiralle paremmin, mutta ethän sä taaskaan näe sitä pussin kyljestä. Naudanliha on koirille yleisimpien allergian aiheuttajien joukossa, ei kissojen. Maksa ja munuaiset ovat hyvin sulavia, valkuaispitoisuudeltaan lihan veroisia ja vähärasvaisia. Ravintoaineiden kokonaissulavuus ja valkuaisen sulavuus on molemmat noin 95 %. Maksassa on runsaasti rautaa, kuparia, biotiinia, B- ja A-vitamiinia, jota on kissanruuassa reilusti yli koiran tarpeen. Maksan liiallinen käyttö voi johtaa A-vitamiinin ja kuparin yliannostukseen. Maksa sisältää myös 2 % huonosti ohutsuolessa sulavaa glykogeenia. Glykogeeni fermentoituu paksusuolessa, joten suuret kerta-annokset aiheuttaa ripulia. Maksa vapauttaa myös histamiinia, se voi aiheuttaa allergisia oireita. Kun sä vertailet kissanruokapussin kylkeä koiranruokapussiin, sä et saa siitä sellasta tietoa, joka kertoisi ruokien sisällön eroavaisuuksista. Vaikka sä kuinka väität, että koira pystyy A-vitamiinia suurinakin annoksina sietämään, sä olet siinä väärässä. Suurina annoksina tai usein (kissanruokaa syödessä siis usein) a-vitamiini rasvaliukoisena kertyy elimistöön ja seurauksena siitä on mm. pahoinvointi, päänsärky, huimaus, näkökyvynheikkeneminen ja lihasten toimintahäiriöt. Pitkäaikaisessa käytössä se johtaa krooniseen A-vitamiinimyrkytykseen…..Se AFFCO, jonka sivuja kehotit mun katselevan, on se taho, joka on suositellut tätä laskentamenetelmää, jossa kaikki ruoka on samaa proteiinia, rasvaa ja hiilihydraatteja ja samaa energia-arvoa, riippumatta minkä tyypisiä aineosia käytetään lähteenä. Prosentit kylkeen vaan ja ruuasta tulee samanlaista, eiks nii

MK: Helpottais noin pitkän kommentin lukemista, jos tiivistäis asiansa Jaksoin lukea ensimmäisen rivin ja totesin, että ei pysty, liian hapokasta (edit. siinä ei aidosti ollut yhtään enteriä mukana)

HM: ”Naudanliha on koirille yleisimpien allergian aiheuttajien joukossa”???

LSE: Siinä oli se pyydetty selitys niistä eroista ja mun puolesta tää loppui tähän. Googlettakaa, jos joku asia jäi vaivaamaan Kiitos mukana olleille

Jakke: MK, tässä menee hetki, mutta jos tuo oli TL;DR niin tuskin ainakaan helpottaa
Arviolta 4/5 meni pieleen ja loput ei liittynyt edes asiaan, mutta kuppia kahvia, hihat ylös ja rööki, niin tästä se taas lähtee…

JS: Venatkaa, mä käyn laittaa popparit tulemaan!!!

JK: Multa loppui jo pähkinät.

NM: Apuaaa oikeesti mun aivot sulaa jo.

Jakke: Minulla ei ole enempää rautalankaa saada sinua ymmärtämään, että ne koostumuksen erot, jotka ovat kissan- ja koiranruokien välillä, löytyvät myös kissanruokien eri merkkien välillä. Säkeistä kopioidut esimerkit eivät sinulle kelpaa, niin ei tässä enää kyse voi olla tiedosta, vaan puhtaasta jääräpäisyydestäsi. Minulla on hassu tunne, että et edes vaivautunut vilkaisemaan niitä _kissanruokien_ keskinäisiä eroja.
Pussin kyljet muuten kertovat proteiinilähteet. Ei niiden määriä, mutta kylläkin suhteet toisiinsa. Ne ovat niitä mistä valkuaisaineet saadaan.
RC:n Fit: kuivattu siipikarjanliha, riisi, maissi, maissigluteeni, kuivattu sikavalkuainen*, eläinrasvat, kasvikuidut, hydrolysoidut eläinvalkuaiset, vehnä, vehnäjauho, juurikaskuitu
RC:n 4800: kuivattu siipikarjanliha, eläinrasvat, riisi, kasvivalkuaisuute*, hydrolysoidut eläinvalkuaiset, juurikaskuitu, kalaöljy, kivennäisaineet, kasvikuidut, kopraöljy, soijaöljy
Koska 4800:ssa on enemmän rasvaa, niin rasva nousee ylemmäs. Muutoin proteiinienkin lähteet ovat samat. Hydrolysoitu valkuainen on muuten kehnoa sideskudosta, joka on ollut pakko käsitellä, että sitä voidaan ylipäätään hyödyntää. Sen käyttö kertoo kahdesta asiasta: raaka-aineiden laatua ja siten hintaa on saatu tingittyä, sekä sillä on saatu nostettua kokonaisvalkuaista, johon ns. normiraaka-aineet eivät olisi riittäneet.
Kissalla ja koiralla on samat välttämättömät aminohapot, tauriinia lukuunottamatta. Tämä on jo menty läpi kertaalleen – kissa ei siis tarvitse yhtään sen enempää lihaa kuin koirakaan. Mutta koira tarvitsee _grammoina_ niitä niitä lihasta saatavia välttämättömiä aminohappoja enemmän, joten koirien ruuissa on oltava myös grammoina enemmän lihaa – hoituu toki syömällä suurempi annoksia. Kummallakin on aivan sama kyky niin entsyymien kuin suolstonsa suhteen pilkkoa tärkkelystä ja sitä kautta hyödyntää hieman kasviskunnan proteiineja – kummatkin tosin yhtä kehnosti. Ei taaskaan eroa (ihan kuin olisin kirjoittanut tuon ennenkin) ja tämäkin kaikki on jo vähintään kertaalleen käsitelty ketjussa.
Proteiinien laatu ja biologinen arvo on perusasiaa, ja aivan samat kissoilla ja koirilla. Kuin myös parhaat mahdolliset lähteet ovat samat kissoille ja koirille – jolla on kylläkin valitettavan vähän yhtään mitään tekoa kuivamuonien kanssa kummallakaan – keskustellaanko aiheesta riisi, maissi ja maissigluteeni_kummassakin_ ruuassa?
Mutta kissa ei kykene hyödyntämään 90-100% raa’asta lihavalkuaisesta, kuten ei myöskään koira. Kypsennyksellä saadaan hieman parempi sulavuus, mutta munaa lukuunottamatta (ja hydrolysaatteja) ei päästä 90 prossaan, ei edes hyvälaatuisella lihalla. Vielä vähemmän kuivamuonissa käytetyissä kuivalihoissa. Jos aidosti luulet, että kissojenruokiin käytetään vain korkean biologisen arvon omaavia ruhonosia, samalla kun ne kehnommat menevät koirien ruokiin, niin olet naiivimpi kuin luulinkaan.
Kumpikaan, kissa ja koira, eivät kykene hyödyntämään sidekudosta. Tarkoittaa sitä, että sitä ei saada sulatettua, se ei pääse elimistöön ja ainoa tie, jota kautta se eritetään, on uloste. Ei munuaiset. Ne proteiinien aminohapot, jotka saadaan sulatettua, mutta ei käytetä, poistetaan munuaisten kautta. Se ei riko munuaisia, eikä se rasita munaisia. Se on munuaisten tehtävä ja munuaiset on siihen suunniteltu. Se, mikä liian aminohappojen poistamisessa on haitta, on nestehävikki – eli vettä poistuu enemmän kun pissitään enemmän. Muuten, munuaistenkin toiminta proteiinien aminojen suhteen on jo käsitelty tässä ketjussa. Tiesitkö, että kissan ja koiran munuaisten toiminnassa ei ole yhtään mitään eroa? Ei myöskään proteiinisynteesissä, eli kun niistä syödyistä aminoista aletaan rakentamaan uutta. Tämäkin on menty jo kertaalleen (ainakin) läpi tässä ketjussa.
”Koirat taas saavat näistä kissalle huonolaatuisista proteiineista enemmän irti, kun taas kissoille hyvänlaatuiset proteiinin lähteet jatkuvasti käytettynä rasittaa koiran elimistöä”
Tämä oli pakko lainata. Ihan siksi, että en ole koskaan kuullut päättömämpää teoriaa.
Yrität siis ihan vakavalla naamalla (tai mistä minä tiedän, ehkä tämä on sinun mielestäsi hienoa käytännön pilaa), että huonolaatuiset proteiinit, jotka eivät sula kunnolla, vaativat elimistöltä enemmän töitä ja antavat kapeamman kirjon aminohappoja, ovatkin koiralle parempaa ruokaa eivätkä sinun luuloillasi rasitakaan koiran munuaisia. Mutta sen sijaan hyvän biologisen arvon omaavat lihat, joissa on korkea sulavuus, hyvä hyödynnettävyys ja kattava aminokoostumus, onkin sitten koiralle terveellisempää ja hyödyllisempää?
Voi elämän kevät – nyt menee sitten koirienKIN biologia ihan uuteen uskoon. Tämä ei tule yllätyksenä, mutta älä koskaan ala antamaan minkäänlaista ravintoneuvontaa ennen kuin saat perusasiat kuntoon.
Mutta tokihan sinun piti keksiä joku selitys sille, että se kissanruokien koirille vaarallinen 30 prossan raakaproteiini on vaarallinen koirille kissanruokasäkistä, mutta sama 30 % ei ole vaarallinen koirille koirienruokasäkistä, mutta toki kissoille kylläkin.
Eläimen rasvan tarve riippuu eläimen aktiivisuudesta. Tästä asiasta en jaksa edes alkaa vääntämään.
Rasvan antavat raaka-aineet näkyvöät tuoteselosteessa. Ei, siellä ei kerrota mikä osuus on kasvisrasvaa ja mikä eläinperäistä, mutta sitä ei kerrota kummassakaan. Mutta kuten yo. esimerkistä huomaat, niin tuossa tuotteessa on useampi rasvanlähde kuin kissalla.
Liiallinen rasva ei aiheuta nopeampaa kasvua. Ei ole koskaan aiheuttanut, eikä niin ole koskaan luultukaan. Korkea rasva aiheuttaa vain ja ainoastaan lihomista. Aikoinaan on hypotesoitu proteiinin roolista kasvussa, ja sekin on kaatunut jo aikoja sitten. Luuston kasvustaKIN sinun kannattaisi hiukan opetella lisää, sillä nyt vedät taas kerran vääriä johtopäätöksiä – pitäisikö minun vuorostani vaatia sinua näyttämään hiukan kovaa faktaa noiden _mielipiteidesi_ tueksi? Lienee turha toivo. Luusto tiiviydellä ei ole yhtään mitään tekoa nivelruston ”tuen” kanssa tekemistä – varsinkin kun se luukato näkyy luiden puolen välin paikkeilla. Jos kasvuhäiriöstä aletaan vääntämään, niin silloin otetaan työn alle proteiinien _puute_, D-vitamiinin _puute_, K-vitamiinien _puute_ sekä kalsiumin rooli. Ylipaino ei aiheuta yhtään mitään, mutta pahentaa jo syntyvää nivelrikkoa.

Jakke: Ruoka saisi mielellään varastoitua. Yrität varmaan sanoa, että ei saisi päästä ylilihavaksi – hieman eri asia. Mutta mitä tuolla asialla on yhtään mitään sen kanssa, että sopivatko kissojej ja koirien ruuat ristiin? Juuri erilaisten aktiivisuustasojen takia kummassakin on ruokia erilaisilla rasvaprosenteilla.
Ja heti väliin. Ruuassa ei suhteilla ole yhtään mitään merkitystä. Vain ja ainoastaan saaduilla ja hyödynnettävillä grammoilla on merkitystä. Suhde ei kerro yhtään mitään mistään.Siksi toiseksi – mikään ei vaihtele niin paljon kuin kuivamuonien energiaruoka-aineiden suhteet, suojaravintoaineethan ovat aika vakiot.
Tässä vaiheessa minun oli pakko mennä tupakalle, koska seuraavasta ei ottanut enää pirukaan selvää.
”Liiallinen rasvan osuus energiasta suhteessa proteiineihin aiheuttaa liiallista energian saantia ennen kuin proteiinitarve on tyydytetty. Tai toisin ilmaistuna, jos liian rasvaista ruokaa syötetään niin, että koiran paino pysyy normaalina, ravinnosta puuttuu proteiineja, kalkkia ja vitamiineja, joita tarvittaisiin”
Kun ruokasula liikkuu suolistossa, niin siitä otetaan kaikki mahdollinen irti mitä saadaan tai ehditään saada. Jos saadaan liikaa, niin silloin tapahtuu jotain mitä kutsutaan yliannostukseksi ja jos saadaan liian vähän, niin sitä sanotaan puutokseksi. Ruuansulatuksessa ei ole mitään rajakytkimiä, jotka sanovat että hopsista nyt saatiin rasva täyteen joten unohdetaanpa proteiinit.
Tuo toinen kohta ei ollut toisin ilmaistu, vaan aivan eri asia. Silloin tapahtuu juurikin noin, jos ruokamäärä joudutaan laskemaan liian alhaiseksi. Nyt on pakko kysyä, että miten moinen ruokintavirhe liittyy yhtään mitenkään siihen, miten ruuat sopivat ristiin kissoille ja koirille? Kun _taas_ sama pätee kummallekin.
Jos tuo ensimmäinen outo virke yritti selittää tilannetta, jossa liian vähärasvaista ruokaa joudutaan syöttämään liikaa ettei laihdu, jolloin saadaan kaikkea muuta enemmän kuin mitä tarve olisi, niin ensimmäinen vastaus on, että entä sitten – sitä varten eritetään. Jos jotain vaikka rautaa saa huomattavasti liikaa, niin silloin tulee myrkytys. Joten se toinen vastaus on myös, että entä sitten? Miten ihmeessä tuokin ruokintavirhe liittyy mitenkään siihe miten koirien ja kissojen ruuat sopivat toisilleen – kun yliannostuksen ongelmat ovat samat kummellekin.
Ja – toistoa taas, mutta kertaus on opintojen äiti – sen takia kummassakin rodussa on ruokia, joissa on erilaiset proteiini- ja rasvamäärät – _yksilöillä_ on erilaiset tarpeet.
”Valkuaisen laatua heikentävät metioiniinin, haaraketjuisten aminohappojen ja fenyylialaniinin alhainen pitoisuus. Näitä ei tarvitse myöskään pussin kylkeen painaa”
Niin? Ja taas puhutaan asiasta, joka on yhteinen kummallekin eläinlajille. Nyt saat iahn yhden kerran arvata miksi meillä kisakoirien ruokavalioon kuuluu BCAA-lisä…
”Lihassa on fosforia 20-30 kertaa enemmän kuin kalsiumia”
Itseasiassa kylläkin 100x on lähempänä totuutta… Jos käytät lihaa, jossa on vain tuon verran enemmän fosforia, niin lihan laatu on huonoa – siihen on siis jauhettu esim. luuta tai rustoa joukkoon. Ja taas kerran – pointti on siis mikä? Ensinnäkin liha on tärkein fosforin saantitie. Toiseksi, fosfori ei ole koskaan ongelma – ei tunneta sellaista asiaa kuin ruuan kautta saatava fosforin yliannostus. Ja mitä tulee säkkeihin, niin sen kasvisosuuden fosforista ei tarvitse edes välittää, koska se imeydy – sivuhuomautuksena, että _aitoa_ Ca/P-suhde on sitten jotain muuta kuin mitä pussiin on painettu; aito merkityksessä mitä koira hyödyntää.
Minua kiinnostaa taas, että miten tämä liittyy mitenkään aiheeseen?

Jakke: ”Kananlihan rauta- ja kuparipitoisuudet ovat alhaisia, sopii siis koiralle paremmin, mutta ethän sä taaskaan näe sitä pussin kyljestä.”
Häh? Juu ei näe, mutta mitä hemmetin merkitystä sillä on? Tuo kuuluu aiheeseen mitkä ovat _raakaruokinnassa_ valkoisen ja punaisen lihan erot, mutta ei koske kuivamuonia. Ai miksikö? No, tämän takia: Rauta 172,0 mg/kg. Kuivamuonissa kun on yksi hauska piirre. Sinne lisätään suojaravintoaineita (kuin myös protskua ja rasvaa) jotta se täyttäisi laskennalliset perusvaatimukset.
”Naudanliha on koirille yleisimpien allergian aiheuttajien joukossa, ei kissojen.”
Nyt heität aivan omaa legendaasi. Tuo on sinun omaa puhdasta luuloasi. Mutta jos pysytään aiheessa, niin entä sitten? Miten se liittyy yhtään mitenkään siihen, että voiko koirille syöttää kissanruokaa, tai päinvastoin?
Luuletko, että suurin osa ruuista on broikkupohjaisia jonkun kuvitellun allergiariskin takia? Juu ei, syy on maailmanmarkkinahinta ja saatavuus. Siksi toiseksi – miksiköhän sitten suurin osa kissanruuistakin on kanapohjaisia…
Maksan ja munuaisten protsku ei ole lihan veroista, muistetaan edelleen ne aminot. Siksi toiseksi munuaiset on heikompi versio maksasta, sen käytöstä ei saada mitään lisäarvoa. Kolmanneksi, kummankaan sulavuus ei ole edes kypsänä 95% (mistä sinä näitä prossia temmot?) Mutta en edelleenkään ymmärrä, että miten se liittyy yhtään mitenkään aiheeseen? Yritätkö siis selittää, että kissojen ruuassa on enemmän maksaa? No, kerron taas uutisen. Se on tämä:
Fit: A-vitamiini 17000,0 KY/kg
4800: A-vitamiini 20000,0 KY/kg
Oi, näinkö kävi, että koiranruuassa oli sitä A:ta nyt kuitenkin enemmän kuin kissojen ruuassa? Kuolevatko nyt RC:tä syövät koirat retinolimyrkytykseen? Yritin antaa eilen illalla pikku vitosen vinkki kun kerroin mitä meidän koirien kipoissa on, mutta et huomannut/piitannut/tajunnut.
En näe vaivaa penkoa kissojen arvoja, mutta ei ole merkitystäkään – kissat sietävät A:ta aivan yhtä hyvin. JA koirathan tässä myrkytysuhan alla elävät…
Joten kertauksena parit faktat – eikös nämä ole jo täällä olleet?
– imeytyneestä A:sta käytetään 30-60%
– koira kykenee erittämään 60% imeytyneestä A:sta, se ei siis todellakaan kaikki varastoidu maksaan ja rasvaan, ja tämä on syy miksi koirille ei helposti saada myrkytystä aikaiseksi
– NRC 1987 suosittaa enimmäismääriksi enintään 10 kertaista ylitystä suositeltuun päiväsaantiin tai aikuisille enintään 64000 µg/KAkg, kun ruuassa on energiaa 4 kcal/g/
Tuota… missä vaiheessa se kissojen ruokien korkeampi A-vitamiini taas aiheuttikaan niitä myrkytyksiä? Oikeasti – lukisit ne linkit mitä sinulle tarjotaan.
Joten… jokohan päättäisit tarkistaa A-vitamiiniluulojasi hiukan enemmän tiedon puolelle? Jooko? Me kaikki ollaan aikoinaan luultu vaikka että koirat saavat D:ta auringosta. Ei se saa, eikä kissatkaan. Joten me kaikki ollaan myös jouduttu jossain vaiheessa myöntämään, että aikaisempi luulo oli pielessä. Suosittelisin sinulle samaa A-vitamiinin(kin) suhteen.
Vai että maksa vapauttaa histamiinia ja aiheuttaa allergisia oireita. Eikö se ollutkaan nauta (tuossa oli sitten sellainen sarkastinen sävy – koska LSA:n maksakohta oli täynnä luuloja)
”Kun sä vertailet kissanruokapussin kylkeä koiranruokapussiin, sä et saa siitä sellasta tietoa, joka kertoisi ruokien sisällön eroavaisuuksista. ”
Niin, raaka-aineet on vaan nimeltään erilaisia ja tuotantolaitoksissa on eri linjat jotka tuottavat kissoille ihan ikiomaa kuivalihaa kanasta ja sitten on toinen linja, joka tekee sitten ihan vaan koirien lihoja – mutta hiukan huonommista raaka-aineista, jonka takia kummankin linjan alkupäässä täytyy olla piste, jossa joku syöttää korien linjalta rintapaloja kissoille ja kissoilta siipiä koirien tuotantoon.
Ja toki suojaravintoaineetkin on sitten vaan nimiltään samanlaisia, mutta kuitenkin erilaisia riippuen että sekoitetaanko ne koirien vai kissojen ruokaan.
Huoh.
”Se AFFCO, jonka sivuja kehotit mun katselevan, on se taho, joka on suositellut tätä laskentamenetelmää, jossa kaikki ruoka on samaa proteiinia, rasvaa ja hiilihydraatteja ja samaa energia-arvoa, riippumatta minkä tyypisiä aineosia käytetään lähteenä”
Yritän taas hahmottaa mitä yrität sanoa. Siis tarkoitatko energialaskuja, miten vaikka metabolinen energia lasketaan? Eli laskukaava ei ota huomioon onko analyysin typpimäärästä laskettu proteiini sulamattomasta luusta vai kananmunasta? Joo, ei otakaan. Tuota käytetään aina ja kaikkialla – se koskee niin kissojen, koirien, ihmisten, kanarianlintujen, hevosten ja kaikkien muidenkin rehuja. Siksi se onkin vain laskennallinen vertailuarvo ja esim. proteiinin laadun tulkintaan, tai aidon hyödynnettävän energian arviointiin, on käytettävä muitakin tietoja – kuten raaka-ainelistaa (jonka ymmärtäminen tietysti voi vaatia, että edes joskus tutustuu mitä termi kuivattu liha aidosti tarkoittaa…)
Mutta taas kerran: mitä merkitystä tälläkään on aiheen kanssa? Ne ilmoitetaan ja lasketaan kummassakin samalla tavalla, ja ovat siten vertailukelpoisia.
Olen hieman pettynyt. Olin ihan varma, että olisit vaivautunut tekemään edes sen verran kotiläksyjäsi, että olisit kaivanut esille ne aidot erot – vinkiksi tulevaisuudessa: älä keksity yleisiin asioihin, ne ovat eroja etsittäessä epäolennaisia kun puhutaan kahdesta lihansyöjästä. Keskity pienempiin yksiköihin, kuten mineraaleihin – heiko toivo heräsi kun mainitsit kuparin, että olisit siirtynyt johonkin oleellisempaan – kuten vaikka rautaan. Mutta ei.
Muuten – ei kannata keskittyä puhumaan kuparin yliannostusesta koirien ja kissojen vertailussa ainakaan niin päin, että koira kärsisi. Se vaan paljastaa, ettet tiedä mistä puhut. Jos unohdetaan sellainen pikkujuttu, että Fit:ssä ja 4800:ssa on ihan yhtä paljon kuparia, niin minimitarpeessa koiralla on kissaa hivenen suurempi tarve – noissa RC:n ruuissa muuten ylitetään se suositus kissojen kohdalla kolminkertaisesti ja koirilla hiukan vajaa, että se siitä yliannostusaiheesta…

JK: Hengästyin lukiessa mutta alan jo toivoa että LSE:kin ymmärtää.

 

Argumenttien sukupuutto

LSE: No jos Jakke sanoo niin näin on Vailla minkään näköistä tutkintoa asiasta. Jos omasta päästä suurimman osan keksii ja loput vetää hatusta, niin näin on, vai mitä Jakke? Samaa shittiä kuin sun blogikin, jossa ei muuten missään käy ilmi asioiden paikkaansa pitävyys. Täytynee nyt sitten ilmoittaa ystävälleni, jolta noi tiedot kysyin, että koko heidän vuosia kestänyt eläintenruokien valmistus ja tutkiminen on ollut harhaa. Koska Jakke Lehtonen sanoi, ettei näin ole. Se on asiaa se. Toki ystäväni ei ole enää vuoden 1994 jälkeen ollut niissä hommissa, joten sillä aikaa on eläinten ruuan valmistus mennyt huonompaan suuntaan ja kissan ja koiran elimistö muuttunut samanlaisksi. Eikös niin, kun Jakke näin väittää. Ihan itse oppineena. Ilman sitä tutkintoa. Ystäväni oli lanseeraamassa Friskies kissanruokaa, mutta oikeasti se olikin koiranruokaa, joka vaan laitettiin kissanruokapussiin. Jakkehan sen tietää. Sulta on luetun ymmärtäminen pahasti kadoksissa, niinkuin moni muukin asia, kun et ymmärtänyt vieläkään, että mä tiedostan ihan hyvin, että kissanruuissa on merkkien välisiä eroja. Ei se tarkoita silti sitä, että ne muuttuu koirille sopiviksi tai että ne olisi tehty niistä koirille sopivista lähteistä. Mä en ole asiantuntija, mutta kyllä yli 30 vuotta eläinten parissa jotain tietoa tuo mukanaan. Ja myös suhteita tahoihin, joista aina voi asioita kysellä, jos ihmetyttää. Mutta jos sä Jakke ihan itse oppineena tiedät asiat paremmin, kuin vuosia tutkimustyötä tehneet asiantuntiat, täytyy sanoa, että olet juuri ansainnut pokaalin. Onnea

LSE: Ja juu. En jaksanut enää lukea sun kirjoituksia. Pelkkää vänkkäämistä ja iso-osa asian vierestä. Mutta alkuperäiseen palatakseni joo, koira ei kuole kissanruokaan, jos se syö sitä silloin tällöin, esim koulutuspalkintona, mutta jatkuvasti syötettynä siitä on koiralle haittaa. Jakken mielestä varmaan taas väärin, mutta asiaa voi ajatella vaikka ihmisesimerkillä, joita Jakke haluaa kokoajan tunkea mukaan keskusteluun, että jos sä juot viinaa silloin tällöin, ei se sua niin kovasti rasita, mutta kun sä juot sitä päivittäin, sun elimistö sanoo poks. Tai jos sä syöt elohopea pitoista kalaa kerran, se vielä maistuukin hyvälle, mutta jos sä syöt sitä päivittäin, saat myrkytyksen. Jakken mielestä menee varmaan taas asian vierestä, mutta kukin ajatelkoon tavallaan. Kissan ja koiranruuat sisältää erilaisia juttuja, jota Jakke ei vieläkään ymmärrä, vaikka ne olisikin erimerkkisiä ja saman energiasisällön omaavia ja se on syy miksi kissanruoka ei sovi koiralle. Eikä muuten toisinpäinkään. Tai muuten sopiikin ihmetellä, miksi niille tehdään erikseen ruokaa, miksei olle pussia, jossa lukee että kissan ja koiranruoka?

Jakke: Laitetaanko me Lii nyt toiseen vaakakuppiin sinun 30 vuoden kokemuksesi ja toiseen minun 30 vuoden kokemukseni. Mitäs luulet mihin suuntaan se vaaka kääntyy, kun toista puolta kevennetään sinun luulloillasi ja toista puolta taasen painotetaan minu tiedoillani…

LSE: Se että sä luulet, että sun luulot on tietoja, ei tee sunsta asiantuntijaa.

LSE: ja joo, mä olen yli 30 vuotta toiminut eläinten parissa pelkkien luulojen varassa. Ihan silleen peukut pystyyn meiningillä, että katsotaan kuinka eläimille käy

Jakke: Sinä et tiennyt edes perusvaatimuksia. Olet täysin hakoteillä aminojen suhteen. Et tiedä suositusmääristä, et myrkytysrajoista. Ei tuossa ole mitään hävettävää, mutta se, että sinua ei kiinnosta edes ottaa asioista selvää, se on kylläkin jo aika raju synti.
Minun luulojani? Oletko vaivautunut vilkaisemaan ensimmäistäkään lähdettä? Vai onko sinun ainoa lähteesi joku, joka on joskus tehnyt jotain ruokabisneksessä? Jos lähteesi kuvitelmat ravitsemuksessa ovat samankaltaisia kuin sinun, niin en yhtään ihmettele ettei ole enää mukana
Minusta tekee asiantuntijan se, että minä osaan alani. Sinä et.

JK: Pääasia että koirat kulkee ja kissat kusee.

LSE: Niin, sun mielestä mä en tiennyt…..Sanoinko, että ystäväni teki bisnestä? Se luetun ymmärtäminen taas…

Jakke: Meillä on muuten koirat kulkenutkin. Mitäs me tehtiin tänä vuonna, vissiin viisi rataennätystä. Siihen päälle totaalinen dominointi arvokisoissa. On meillä kissatkin aikoinaan kuseskelleet, kun niille ei kiviä tullut.
LSE – sinä et ihan aidosti tiedä. Tämäkään ei ole mielipidekysymys. Mutta olet huomattavan pitkään aikaan ensimmäinen, joka pysyy kiinni omassa uskossaan tiukemmin kuin jehovat. Mites se menikään sen armiaan A-vitamiinin kanssa

LSE: Jakke-ihan aidosti. Onhan se noloa sun nyt blogin kirjoittajana myöntää, että olet hakoteillä. Sä tyrmäät ihan oikeiden asiantuntijoiden lausuntoja, niinkuin täälläkin joidenkin linkittämien eläinlääkäreiden lausuntoja sillä, että sä vaan sanot, että pieleen meni. Sitten sä kuvittelet että näin on, pieleen meni ja muut hyväksyköön sen. Jos sä olisit käynyt ne opinnot loppuun ja hankkinut vaikka aiheesta tutkinnon itsellesi, olisit heti paljon vakuuttavampi, mutta kun sun oppimiskyky ja tiedonhaku loppuukin siihen, ettet viitsi mitään viedä loppuun asti, vaan mieluummin keksit loput. Jos sun mielestä mä olen väärässä, se on mielipidekysymys. Sä väität kaikkien muidenkin olevan väärässä, ihan asiantuntijoista, tutkijoista harrastelioihin, niin mitäpä siitä sitten pitäisi muuta ajatella, kuin että onkohan sulla kaikki ihan kohdallaan….

AR: Tarvitsee ostaa ilmeisesti nahkarukkaset, nuo kirjallisen viestinnän suukapulat, kun ei pysty olemaan kommentoimatta.
Virtuaalisen pullakahvit sille joka löytää esim. Purinan sivuilta yhdenkään lähteen ruokintameemien tueksi. Edes viittauksen niihin tutkimuksiin joita heidän yksityisessä laboratoriossaan on tehty. Kun kerran se Friskies tuli puheeksi ja lähteiden puuttumista on kritisoitu.
Mulla on kohta 30 vuoden kokemus syömisestä. Annan mielelläni ravintoneuvoja. Sovitaan vaikka että satkun alkava tunti.

Jakke: AR, ja minä olen fil.tri paskankeruussa

Jakke: En tiedä – onhan tässä vähän sellainen olo kuin kävisi hippaa yksijalkaisen kanssa.
Sano nyt jumalavita suoraan, että oletko vilkaissut ensimmäistäkään saamaasi linkkiä? Ne kaikki ”minun luuloni” perustuvat tutkittuun tietoon. Sinä sen sijaan kyhäät jotain kotikutoista kuvitelmaa olettamuksista, luuloista ja väärinymmäryksistä. Huomattavaa on, että sinä et ole kertaakaan kyennyt laittamaan esille mitään muuta kuin kaksi perusargumenttiasi: nämä ovat mielipiteitä ja tietysti näin on. Valitan, nuo eivät kestä koskaan eivätkä missään, eivätkä ne kestäneet tässäkään ketjussa – kuten on jo tullut näytettyä.
Se, että olet tässä aiheessa ollut kategorisesti väärässä, on yhtä vähän mielipidekysymys, kuin että väittäessäsi että 16 on enemmän kuin 20 olisi mielipidekysymys.
Minä väitän, että sinä olet väärässä. Jos ei ole tarvetta manaajalle, niin sinä et ole kaikki. Mutta kyllä – osa eläinlääkäreistä on väärässä (keskustellaanko vanhoista D-vitamiini- ja avidiinimeemeistä) mutta kannattaa huomioida, että heillä ei ole maallikkoa kummallisempaa tietämystä ravitsemuksesta.
Mutta miksiköhän minusta tuntuu, että Liillä alkaa olla perustelut aika vähissä Alkaa olla tyyli sellainen. Mutta ymmärrettäväähän tuo – kaikkihan ne luulot on jo torpedoitu aika tehokkaasta, suurin osa muutamaan kertaankin.

PA: http://www.orionvet.fi/kissanruokinta

MK: Mä nyt ihan yleisesti sanon tämän kaikille: jonkin verran oon lukenu tieteellisiä julkaisuja ja ihan oikeesti: Jaken blogi on hyvä, siellä on perusteltua tietoa, mikä ei ole mutulla kirjoteltu.
En mäkään ole eläinlääkäri, ihan muuta alaa opiskelen yliopistolla. Mut mulla on yliopiston kautta mahdollisuus päästä lukemaan vaik niitä kansainvälisiä tutkimuksia, jos haluan. Olen lukenutkin, eläinlääkiksen tutkimuksia.
Eli siks voin allekirjoittaa Jaken esittämät asiat. Valitettavasti, LSE:n juttuja en voi.

Jakke: PA,
”Luonnossa kissa syö saaliidensa lihan lisäksi myös niiden luut ja sisäelimet. Kissan kyky hajottaa ja käyttää hyväkseen kasviainesta on erittäin rajallinen ja kissa syökin luonnostaan kasviperäistä ainesta vain sen verran, kuin pikkuriistan suolisto sisältää. ” Eroaa luonnossa syövistä koirista miten?
”Kissan kylläisyyttä säätelee proteiinien saanti, ei esimerkiksi energian saanti kuten useimmilla muilla nisäkkäillä”.  Kuten myös koirilla ja ihmisilläkin. Tämä on yksi syy, miksi karpissa korkeaa protskua käytetään välipaloissa.
”Proteiinien välilläkin on eroja; kissa tarvitsee eläinvalkuaista, eikä kasviperäinen valkuainen ole sille sopivaa.”  Pätee koirallakin, vrt. välttämättömät aminohapot.
”Eläinrasvat ovat kissalle välttämättömiä, kasviperäiset rasvat eivät ole rasvahappokoostumukseltaan kissalle yhtä edullisia.” Välttämätön vastaan yhtä edullinen Harvemmin lauseessa saadaan asia kumottua. Mutta joo, pätee samalla tavalla koiriin, vrt. välttämättömät rasvahapot.
”Kissan luontaisen ruokavalion hiilihydraatti- ja kuitupitoisuudet ovat hyvin alhaisia, noin 1-2 %, ja näiden merkitys kissalle onkin lähes olematon. Jotkut sokerit, kuten laktoosi, voivat olla kissan ruoansulatukselle jopa haitallisia.”  Pätee koiraankin, ja lukuunottamatta pääosin pohjoisen ihmisiä, niin laktoosi-intoleranssi löytyy aivan kaikilta nisäkkäiltä.
Joten se siitä ja sen kestävyydestä

MK: ääh.. mikä länkytysketju. aivan shaibaa.. mua ainaki vituttaa jaken tapa ilmaista asioita mut jooh.. ite länkyttäny vaan siitä että kissan perus ylläpitoruoka on koiralle tuhtia ruokaa (jonka jakkekin on myöntänyt vertaillessaan koirien energia ruokia kissojen perus ”laiskakissa”-ruokiin ) ja sitten oon vääntäny siitä onko raaka (jossa paljon kosteutta) muka verrattavissa johki kuivamuonaan jossa sitä kosteutta ei oo.

Jakke: Tosta nyt ei ottanut erkkikään selvää.
Mutta jos sinä et ymmärrä sitä, ei ole merkitystä onko 30/20 ruoka kissalla laihaa ja koiralle tuhtia, kun kyse on nimenomaan mille eläimelle sitä ruokitaan, niin se on sitten aika tough luck. Sinulle, ei kissalle eikä koiralle.
Tietysti märkä on verrattavissa kuivaan. Siksi on keksitty sellainen termi kuin kuiva-aine.
Niin, ruuasta monta kertaa seuraa shaibaa. Vai mikä pointtisi tällä kertaa yritti olla?

AR: Jos vetäisin ”hylkeenkorvaefektin” peliin joka kerta kun asia ilmaistaan minulle tavalla josta en pidä, olisin lopettanut joka ainoa harrastuksen sekä työnteon ja opiskelun.
Joka kerta kun toisen ulosanti tai sanoma karkaa itsellään ns. tunteen puolelle, kannattaa miettiä mistä oma voimakas vastareaktio johtuu, enkö hyväksy itse asiaa vai henkilöä joka sen sanoo, älähdänkö koska kalikka kolahti, vai mikä nyt on. Täysin homogeeninen ja yksimielinen joojoo-keskustelu ei synnytä mitään uutta mutta silloin ei ketään harmita eikä kenenkään ulosanti vituta.

KG: *ei helev…mä käyn tekee nyt ne popparit,tää venyy kun kaukkarit!!!!X DDDDDD

TH: alkaa hieman niinku vituttamaan tämä nykyinen hifistely ja hipelöiminen noitten sapuskojen kanssa.minä pysyn hieman vanhemmassa tyylissä ja en siitä miksikään muutu ja rakit pysyny suht samanlaisina.koira paskoo sitä ja tätä ja paska on niin perkeleen huonolaatuista nappuloilla niin syötän lihaa ja vitusti vitamiineja purkeista kuin ihmiset konsanaan.ohan tää maailma menny ihan vituilleen.

Jakke: TH, oli ne. Aika kultaa muistot. Mutta silloin sakujen funkuloosi oli vain furua, tänään se on milloin mitäkin allergiaa.

TH: syöttäkää perkele vaikka porkkanoita ja käpyjä jos siitä on koiranne niin paljon parempi

TH tuokin sairaus jutut on paljon kiinni myös itse koiran ostajasta kiinni että tutkiikos asiat kuin tarkkaan ja kuin pitkällä aika välillä.niin ja tietenkin että mihin kukanenkin luottaa.vois jopa sanoa karusti että rotu kuin rotu on nykyään ihan perseestä.

Jakke: TH, itseasiassa tuossa onkin yksi ero entisaikoihin verrattuna. Maksaa annettiin ja sillä hyvä. Nykyään pohditaan somen täydeltä että millä tavalla se porkkana kannattaisi valmistaa koiralle

TH: näin on jakke.naurattaahan tuo vähemmästäkin

TH: nykyään ihmiset syö hyvinkin liian useasti todella huonoa sapuskaa ”kun ei kerkeä mukamas laittaa oikeaa ruokaa” .sitten on kummasti aikaa miettiä että keitänkö porkkanat koiralle vai mitähän sille tekis.

Jakke: Mutta joko tämä kissanruokajuttu oli tässä?

Oli, mutta tähän kiteytykseen on hyvä päättää:

EF: Yllätin äsken kissani keittiöstä repimästä ihan onnessaan hajalle nuudelipussia. Eli jos tolta kissalta kysytään, niin maustamattomat, kuivat riisinuudelit on just soveliasta kissanruokaa.. ainakin paremman puutteessa. Tällaiset tapahtumat tahtovat romuttaa sen viimeisenkin uskon siihen, että eläimet jotenkin tietäisivät, mikä on niiden parhaaksi!

Tallenna

You are currently viewing Kissanruokaa koiralle

Jakke Lehtonen

Teen kokopäiväisesti koirien ravitsemusta sekä opetan omistajille koirien ruokintaa sekä fyysistä valmennusta. Suurin leipätyö on kuitenkin koira-ammattilaisten kouluttaminen vielä paremmiksi koirien ruokintaan ja ravitsemukseen liittyvissä asioissa. Vastaan huomattavan pitkälle Katiskan sisällöstä. Sivuston FAQ: Jakke Lehtonen