Eteerinen

« takaisin sanakirjaan

Eteerinen voi tarkoittaa

  • ilmamainen, hauras, aineeton, taivaallinen.
  • kemiassa haihtuva, useimmiten aromaattinen
  • käännösvirhettä englannin sanasta essential, jolloin merkitys olisi perustaa tai välttämätöntä, kuten välttämättömät aminohapot

Katiskasta haettaessa etsitään luultavammin merkitystä aromaattinen öljy tai hajuste. Useimmiten niitä käytetään hyttysten ja punkkien karkoittamiseen. Hyttysiä eteerisett öljyt karkoittavat hieman, mutta punkkeihin ne ovat tehottomia. Potentiaalisesti haitallinen koiralle on esimerkiksi teepuuöljy, teoreettisesti haitallinen valkosipulin tuoksun aiheuttavat komponentit ja merkityksetön eukalyptus.

Wikipediasta:

Aitoja eteerisiä öljyjä käytetään hajusteina, aromaterapiahoitoihin, kosmetiikkaan, suitsukkeiden valmistamiseen ja joissain tapauksissa myös ruokien ja juomien maustamiseen. Niitä voidaan käyttää myös lääkkeiden ja puhdistusaineiden valmistamiseen.

Eteerisillä öljyillä ryhmänä ei ole tiettyjä, yhteisiä kemiallisia tai lääkkeenomaisia ominaisuuksia.

Eteeriset öljyt sekoitetaan usein virheellisesti esimerkiksi tuoksuöljyn nimellä myytäviin valmisteisiin, jotka ovat synteettisti valmistettujen tuoksuvien yhdisteiden seoksia. Eteerinen öljykin on lukuisten eri yhdisteiden seos, mutta ne ovat kaikki kasvin luontaisesti valmistamia, ei ihmisen sekoittamia.

Eteerisiä öljyjä pidetään usein luonnollisina, turvallisina ja hoitavina, vaikka tällaisia ominaisuuksia löytyy vain osasta eteerisiä öljyjä ja nekin ovat toisistaan poikkeavia. Eteeristen öljyjen ominaisuuksien yleistäminen on vaarallista, koska jotkin eteeriset öljyt ovat myrkyllisiä pieninäkin määrinä. Kaikki eteeriset öljyt eivät ole turvallisia käyttää, joten niiden ominaisuuksista on otettava selvää ennen käyttöä. Useimmat eteeriset öljyt ovat toksisia liian suurina määrinä tai muuten väärin käytettyinä. Eteeriset öljyt ovat usein todella voimakkaita, eikä niitä pitäisi käyttää iholle laimentamattomana. Suuri osa yleisesti käytetyistä ja turvallisina pidetyistä eteerisistä öljyistä sisältää myös allergeeneja.

 

Synonyymit:
aromaattinen
« takaisin sanakirjaan