Stayer

« takaisin sanakirjaan

Stayer on greyhoundien ratajuoksuun liittyvä termi, mutta sitä käytetään aika ajoin muidenkin yhteydessä. Stayer tarkoittaa kestävää koiraa. Ehdottomasti suurin osa greyhoundeista (ja kaikista muistakin koirista) ovat sprinttereitä ja niiden täysivauhtisen suorituksen yläraja menee noin 500 metrissä. Pieni osa greyhoundeista on stayereita ja ne kykenevät parhaimpiin suorituksiinsa 600 – 800 metrillä. Huomattavan harva pystyy yli 1000 metrin matkoihin.

Stayer-ominaisuus on puhtaasti synnynnäistä, ja vahvasti perinnöllistä. Sen mahdollistaa erilainen lihassolujakauma sekä mahdollisesti poikkeava energia-aineenvaihdunta. Stayeriksi siis synnytään, eikä sitä voida treenillä tehdä, vaikka stayer-koiran kykyjä toki voidaan palauttaa.

Se, että lahjakas ja kestävä koira kykenee juoksemaan lähelle 800 metriä, on eri asia. Turun 785 metrin rataennätys parani sekunnilla, kun radalle tuli lahjakkaiden keskimatkan koirien sijaan lahjakas stayer. Omana aikanaan Ruotsissa 550 metrillä dominoineet kaksi urosta hävisivät viimeisessä kaarteessa pitkän johtonsa, kun ne kohtasivat stayer-matkalla aidot kestävät koirat.

Vinttikoirissa tapaa usein koiria, jotka juoksevat ongelmitta parikin minuuttia tai reilusti yli kilometrin matkoja. Osa saattaa olla stayereita, mutta käytännössä aina kestävyys syntyy vain siitä, että koirat eivät juokse täysillä ja säästelevät itseään.

« takaisin sanakirjaan